Joyzine.se


Recension - Skiva

Sista Skriket
Hela skiten är en jävla zombie!, 2005
Skivbolag: Beat Butchers
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2005-10-25
Hemsida: www.sistaskriket.com

Kan inte annat än påstå att lika mycket som bandnamnet, Sista Skriket, får mig att rynka på näsan, får titeln på skivan, ”Hela skiten är en jävla zombie!”, mig istället att dra på smilbanden. Fantastiskt rolig titel. Nu ska det alltså bli åka av, svensk punk står på schemat!

Hela 15 spår klaras av på knappa halvtimmen, längsta låt ligger på 2.35. Fullt ös hela tiden med andra ord men ändå med en tydlig bredd på låtarna, även om det egentligen aldrig tänder till så blir det aldrig heller långtråkigt eller blasé. Namnen på låtarna känns väldigt mycket Ebba Grön och Thåström (vad sägs om Lobotomera, Den Moderna Mamman och Arbeta Din Jävel!), man förvaltar utan tvekan de gamla svenska traditioner som finns, men man gör det med omsorg. Sista Skriket har lyckats pricka in en skön kombination mellan gammal nostalgipunk och 2000-tal. De har lyckats tillföra ett element som gör att det hela känns fräscht och intressant.

Politisk punkmusik med svenska texter ligger annars i en stor riskzon, gör man det inte talangfullt och bra blir resultatet oftast förskräckligt dåligt. Texterna måste vara träffsäkra och framskrikna/sjunga med en ohelig blandning av attityd och känsla. Musiken måste vara drivande, aggressiv men ändå trallvänlig. Allt detta lyckas Sista Skriket med, de gör det dessutom bra.

Ändå känns det hela inte helt angeläget på något vis. Det kanske finns en anledning till att den svenska punken verkar vara på väg att gå samma öde till mötes som många andra musikstilar. I ärlighetens namn var det bra många år sedan nu som den alls kändes aktuell.

Missuppfatta mig inte, plattan är bra, det är ett gediget stycke musik men det är inte heller så mycket mer. Ett godartat försök att blåsa liv i en genre som har banat väg för det mesta värt att kallas musik. Ni urpunkare som finns där ute, Sista Skriket bör ni verkligen kolla upp! Ni som däremot inte är helt sålda på svensk punk kommer tyvärr inte att få ut så mycket av denna skiva.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Sagan om hur högmod går före fall
Sista Skriket (2009-01-01)
Sista Skriket (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner