Joyzine.se


Intervju

Putte i Parken

Putte i Parken

Med dragplåster som Chris Cornell, Kent och Lars Winnerbäck är Putte i Parken på allvar på väg att positionera sig starkt på den svenska festivalkartan. Men ett fint program till trots, det kan vara en flytt från Karlskoga till Karlstad som slutligen skickar festivalen mot toppen.
– Förutsättningarna blir abnormt mycket bättre, konstaterar festivalens marknadsansvarige Niklas Bäckman i ett öppenhjärtligt samtal med Joyzine.

I sommar debuterar Putte i Parken i Mariebergsskogen i soliga Karlstad, men det är ingen totalrookie i festivalsammanhang vi talar om. Efter fyra somrar i Karlskoga, sju mils bilfärd österut från Karlstad sett, går flyttlasset nu till den betydligt större staden. Från en kommun med knappt 30 000 invånare till en som klockar in runt 90 000.
– Vi kände att det inte gick att göra så mycket mer i Karlskoga för karlskogingarna, det här blir så mycket smidigare för alla, konstaterar festivalens marknadsansvarige Niklas Bäckman nyktert innan han fyrar av storfyrverkeriet och förklarar att flytten var en nödvändighet för att festivalen ska kunna växa på festivalkartan och bli en angelägenhet annat än bara i Värmland.
– Vi ska absolut inte sticka under stol med att vi vill vara med och slåss om hela festivalkartan i Sverige, säger han. Man kan nästan säga så här, det blir möjligt i Karlstad, det är nästintill omöjligt i Karlskoga. Förutsättningarna blir abnormt mycket bättre. Man har en hel lokalbefolkning att plocka gäster ur och kranskommuner och det är ett upptagningsområde som ju faktiskt blir något helt annat.
För att då inte tala om logistiken. Flyttlasset går ju från en kommun undangömd i skogen bland slingriga serpentinvägar till en annan dit förbindelserna är våldsamt mycket smidigare.
– Man kan ta tåget, man kan ta bussen, man kan fan till och med ta flyget till festivalen och de möjligheterna finns ju inte i Karlskoga. Kommunikationen till Karlstad och befolkningen i Karlstad, det är väl egentligen de två största och viktigaste anledningarna till flytten, konstaterar festivalarrangören.
– För besökarna utifrån blir det här otroligt mycket smidigare. Från Örebro till Karlskoga är det fyra mil och det är mycket längre till Karlstad för en örebroare, men det är lik förbannat mycket lättare att ta sig dit än vad det är att ta sig till Karlskoga. Örebroare sätter sig på tåget till Karlstad och har smidigare resväg än vad de har mellan Örebro och Karlskoga.

Kent”En värmländsk festival”
Karlstad var hela tiden det främsta alternativet förklarar Bäckman, men det fanns andra platser med i bilden när beslutet om att flytta festivalen väl togs och kontakter började tas i september ifjol.
– När vi kände att vi ville utveckla festivalen och göra den ännu bredare och ännu mer lättillgänglig fanns egentligen ett och ett halvt alternativ och förstavalet var ju Karlstad och det var Mariebergsskogen, men så pratade vi naturligtvis också om Örebro i samma diskussion, men det var aldrig riktigt aktuellt ändå, det var Karlstad vi ville till.
– Det är inget fel på Örebro, men det kändes mer att vi ville vara en värmländsk festival om du förstår vad jag menar. Det är gött att vara lite värmländsk ibland, skrockar festivalarrangören som gör ett så där genuint trevligt intryck, hela tiden med en eller annan räv bakom det ena eller andra örat.
Ja, det sägs ju att ni ska vara trevliga...
– Ja och sen kom Wermland Forever på teve och då sprack allting, skrockar Bäckman förtjust.
Nå väl, när kontakten med Karlstad kommun väl var tagen gick allting nästan oförskämt smidigt.
– Först ska kanske sägas att det var vi som kontaktade Karlstad kommun för att kolla om vi fick flytta vår festival och från att vi tog den första kontakten till att allting var spikat och klart och alla papper var skrivna tog det tre veckor. Det är väldigt kort handläggningstid för sådana här grejer, det gick ju väldigt fort för att alla var så oerhört positiva. Det kändes fantastiskt roligt, det gjorde ju att det inte blev några tveksamheter i startgroparna, utan vi kände att vi var välkomna och då var det bara att köra järnet.

Chris Cornell”Sålt häcken av dem”
Köra järnet är just vad man har gjort. Områdesplaneringen i Mariebergsskogen är i stort sett klar och det program man presenterat ståtar med en hel del godbitar och dragplåster. Tänket är brett och de stora dragplåstren svenska, även om ett och annat internationellt namn förgyller affischen.
– Det är ingen hemlighet att vi år har satsat svenskt på många olika sätt och vis med lite sköna inslag med Chris Cornell och Flogging Molly och Gavin DeGraw och Tinie Tempah och...när man försöker summera så märker man ju att det finns en hel del utländskt ändå, men i år har det blivit många stora svenska akter. Det blir inte så mycket större än Lars Winnerbäck och Kent i svenska akter mätt.
Just det där med att satsa på riktigt stora svenska namn kan vara ett vinnande koncept konstaterar Bäckman. Min försynta fråga om Chris Cornell, för övrigt intervjuoffrets stora favorit i startfältet (”jag har i många år sagt att jag ska se Chris Cornell innan jag dör och det kommer jag få göra, på hemmajävlaplan till och med. Jag stänger av telefonen och komradion när han spelar”), betraktas som den största bokningen tillbakavisas direkt.
– Det är det ju egentligen inte, för en svensk är förmodligen Kent större än Chris Cornell, Lars Winnerbäck också. Sen är ju i framgångar mätt naturligtvis Chris Cornell större, så det beror ju lite på hur man ser på saken. Han har förmodligen sålt häcken av de flesta andra som vi har bokat, men som sagt, för den som kommer och besöker festivalen klingar nog Kent mer bekant.

Lars WinnerbäckAlla ska med
Men allt kommer inte hända på festivalområdet i Mariebergsskogen. På samma sätt som Way Out West framgångsrikt lagt ut delar av sitt program på klubbar runt om i Göteborg de senaste åren kommer Putte i Parken locka med Karlstads krögare på tåget. Det blir ett klubbprogram även i Värmland till sommaren, allt för att hela staden ska bli delaktig i festligheterna.
– Det är en del i strävan att vi vill att hela Karlstad ska vara puttifierat under den här veckan. I år börjar vi med att gå ut med ett klubbprogram till några nattklubbar där vi har placerat in riktigt, riktigt bra artister och fortsätter festen där efter att artisterna har slutat spela på området, förklarar Bäckman.
– Krögarna är också glada åt att vi kommer till Karlstad och det är klart att det här är en grej även för dem, för att de ska bli glada. Hade vi haft fullt festivalställ fram till klockan två och kört järnet i parken hade klubbarna kanske känt det mer som en konkurrens, men nu försöker vi även få med dem på tåget och det har visat sig gå väldigt bra.
Dessutom säger man väl som festivalbesökare knappast nej till lite nattsudd på klubb.
– Har man stått under en strålande sol och tittat på, ja, Kent en skön sommarkväll ska det bli en skön klubbgrej sen med lite dans och svett.
Manegen är krattad, första veckan i juli är det bara för besökarna att invadera Karlstad och Putte i Parken. Ifjol lyckades man locka 8500 personer till området i Karlskoga, Mariebergsskogen i Karlstad kan svälja upp till 15 000 personer.
– Jag tror att det blir 10 000 och jag hoppas att det blir 12 000. Vi bör kunna komma upp i det besökarantalet med det artiststartfält som vi har, konstaterar Bäckman förhoppningsfullt.
Så hur går biljettförsäljningen?
– Det har gått bra, det har gått väldigt bra. Jag har inga exakta siffror, men jag vet att under hela perioden sedan vi släppte biljetterna så har vi legat dubbelt i jämförelse med året innan under hela tiden. Det säljes biljetter varje dag och det har det inte gjort förut, det är väldigt roligt.

PUTTE I PARKEN
Var: Mariebergsskogen, Karlstad
När: 4-7 juli
Kapacitet: 15 000 personer
Camping: Ja
Officiell hashtag: #pip2012 (på Twitter, Instagram etc)
Startfält: Chris Cornell, Kent, Lars Winnerbäck, Gavin DeGraw, Flogging Molly, Tinie Tempah, Thåström, Den Svenska Björnstammen, Slagsmålsklubben och många fler...
Klubbar för klubbprogrammet: Båten, Glada Ankan, Röda Rummet, Nöjesfabriken, Pace och Tempel

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2012-05-21
Foto: Thomas Ökvist (Kent), Pressbild (Chris Cornell), Pressbild (Lars Winnerbäck)
Hemsida: www.putteiparken.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner