Joyzine.se


Intervju

Arvikafestivalen 2007

Jonas Hallberg, huvudansvarig för Arvikafestivalen berättar full av tillförsikt om sommarens stundande arrangemang.

Vad är era förväntningar inför sommarens festival?
Att slå fjolårets alla rekord, det vill säga på alla sätt göra en bättre festival. Sen ska vi lyckas med det enda vi inte gjorde ifjol också, nämligen att sälja slut tidigare än 1998, vilket jag tror vi gör.

Förra året Franz Ferdinand och i år Bloc Party, har du samma känsla inför dessa bokningar?
Tja, det finns förstås likheter men jag tycker ändå att det är två ganska olika bokningar. Franz Ferdinand är förstås mycket bredare än Bloc Party, medan jag tror Bloc Party appellerar ännu starkare till sina fans. Jag vet vad jag kände när ”Silent Alarm” kröp under skinnet på mig. Det är en av världens bästa skivor enligt mig. Jag kommer ihåg när jag och Olov (bokningsledare) var på en kompis bröllop och dansade (ensamma) som galningar halv fyra på natten till hela skivan. Då förstod jag att jag verkligen älskade Bloc Party. Och nya skivan bara växer. Jag gillar deras lite nya ådra som framgår tydligast i avslutningen på skivan; Kreutzberg, I still remember, Sunday och framförallt SXRT. Ja… nu blev det mycket Bloc Party, men de framkallar mycket känslor.

Franz var tokstort, men för mig personligen är Bloc Party mycket större. De kommer dock inte att vara största bandet på festivalen vilket ju Franz Ferdinand onekligen var.

Är det en linje ni driver på Arvikafestivalen att ha något band av den rocktypen som stor headliner efter att Franz Ferdinand gjorde sådan succé ifjol?
Nej, inte per definition. Vi försöker boka aktuella, intressanta band. Just nu är det många sådana band från en genre som innefattar till exempel Franz Ferdinand, Bloc Party, The Killers, Arctic Monkeys och så vidare. Vi älskar de banden, men det finns massa andra. NIN, Arcade Fire eller Muse är exempel på band som vi alltid vill boka. Muse senaste är otroligt bra, deras bästa hittills enligt mig.

Något av det viktigaste är också att det är band som är fantastiska live. Jag tycker vår bokning av Scissor Sisters sammanfattar allt vi vill se i en headliner.

Ni har många exklusiva spelningar i ert program, hur lyckas ni med detta?
Det är vår utgångspunkt i alla förhandlingar och väger alltid väldigt tungt för oss. På den utländska sidan gör vi aldrig undantag på den punkten. Vi har också kommit att prioritera exklusiva spelningar, särskilt med utländska band, mer än tidigare.

Hur går era tankar kring experimentet att släppa ett band per dag hela april?
Tja, vi tror att det blir jävligt kul. Vi är inte så överlagda alltid... Kom säkert upp hemma i någons vardagsrum över ett glas vin, eller på väg hem från krogen, jag kommer inte riktigt ihåg.

Hur kom ni fram till att ni skulle satsa på detta?
Som sagt, vi trodde det skulle bli skoj. Sen blev vi ärligt talat mycket förvånade över att ingen (vad vi vet) gjort det förut och då blev allt bara ännu roligare.

Hur har snacket bland era besökare gått kring bokningarna så här långt?
När man har haft Franz Ferdinand, The Knife och Nitzer Ebb blir det ju inte de banden igen, vilket VÄLDIGT många vill. Förutom att folk såklart längtar tillbaks till hur grymt det var i somras så är det fantastiskt positivt.

Har ni några riktiga ”bomber” kvar att släppa?
Självklart! Det var väl ingen som trodde att vi hade bränt allt krut redan? Nejdå, vi har flera fina grejer i 30-dagarssläppet, både på den svenska och utländska sidan.

Berätta om Slammer-akten, hur kom det sig att ni plockade just Zeigeist ?
Vi tycker att de sammanfattar otroligt mycket av festivalens koncept. Musiken, egensinnet, fokuset på liveupplevelsen. Sen är de dyngbra!

Hur viktig är Slammer-akten för Arvikas koncept?
Den knyter ihop vårt uttryck och vårt budskap. Det är viktigt, men framförallt väldigt roligt. Åka på turné och få lyfta fram ett fantastiskt band är ju helt grymt.

Vad innebär greppet att börja billigt och sedan öka priset successivt för biljettförsäljningen?
Det är framförallt en gest mot dem som verkligen gillar Arvikafestivalen. Har man ett sånt förtroende för oss att man vill köpa sin biljett i december ska man få något tillbaka.

Sen är det bra för oss att folk bestämmer sig tidigt, vilket det här förstås uppmuntrar.

Vad kan vi som besökare förvänta oss för nyheter eller förändringar på sommarens festival?
Vi satsar mycket på campingen både i år och 2008. I år blir det framförallt förbättringar i servicen och vår egen organisering. Det blir nya områden och grymt trevlig stämning!

På området blir det massa schysst. Vi kommer göra väldigt mycket kul med våra samarbetspartners, vi kommer ha ett nytt koncept på Andromeda, det kommer bli ännu fetare konserter och vi ska nog klara av att överraska ordentligt också!

Vad det lider kommer mer och mer fram på www.arvikafestivalen.se men man kommer förmodligen inte greppa så mycket om man inte är på plats. Det är ett misstag att inte åka på Arvikafestivalen.

Så här långt har ni bokat en hel del hårdare tongångar, är det så att ni märkt av att sådant utöver det elektroniska programmet går hem extra bra i Arvika och därför lägger lite extra krut på det?
Tycker du? Ja, In Flames bistår onekligen med en viss tyngd. Det är nog mest tillfälligheter. Hultsfred, Sweden Rock och Peace and Love, har ju fullt med hårdare artister. Vi vill alltid bygga ett bra program för dem som gillar det hårt, men vi har inte lagt extra tonvikt på det i år. Förra året hade vi till exempel Turbonegro, Satyricon och Arch Enemy.

Hur ser du på lineupen så här långt jämfört med hur det såg ut vid samma tidpunkt förra året?
Grym! Mycket bättre med tanke på att vi har en massa kul kvar att släppa.

Sen måste jag säga att jag är förvånad över hur lite intressanta artister det kommer till Sverige i år. Jag är otroligt nöjd med att vi fått mycket av vad vi velat när det kommer till ny och intressant musik (Bloc Party, Magic Numbers, Scissor Sisters, Patrick Wolf och så vidare). Men att band som Killers med flera inte verkar dyka upp någonstans känns mycket märkligt. Och att då i princip alla festivaler blivit dyrare..? Ja, jag fattar inte.

Det kommer en jävla massa band, men väldigt lite intressant. I alla fall om man kollar på de större banden. Jämför man de större festivalerna (Hultsfred, Sweden Rock, Peace and Love, Emmaboda med flera), upptäcker man också att vi kostar minst av alla, just nu kostar vi 1000(?!?!) kronor mindre än Hultsfred!

Ibland blir jag själv förvånad över hur mycket stora band vi har.

Har du några personliga favoriter bland de bokade akterna så här långt?
O gud ja. Bloc Party är ett av mina favoritband all time. Patrick Wolf, IAMX och Magic Numbers går också varma i datorn. Sen kan jag inte annat än avguda Infected Mushroom sedan deras senaste besök hos oss!

Många andra europeiska festivaler har riktigt digra listor med headliners i sommar, kan några av banden som figurerar där komma att ta plats på Vintergatan?
Ja, absolut. Men inte de mest väderbitna och inte lika många. I alla fall inte än, men vi kommer boka större artister för varje år som går, lita på det.

Vilka var fjolårets fem bästa konserter på festivalen?
1. The Knife- Knockout i första ronden, första minuten. 2. The Young Gods - Hann bara två låtar, men vilka två låtar det var!
3. Franz Ferdinand- Var en enda människa besviken?
4. Teddybears STHLM (var inte där, men enligt de flesta hade den legat 1:a om jag varit det)
5. Tja… hur många konserter såg jag egentligen? Inte fem hela tyvärr. Men Thåström var bra, och And I will know you by the trail of dead var bitvis lysande, bitvis... so so.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2007-04-03
Foto: Privat
Hemsida: www.arvikafestivalen.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner