Joyzine.se


Recension - Skiva

Havok
Being and Nothingness, 2009
Skivbolag: ViciSolum
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-04-25
Hemsida: www.havok.se

Är det ideliga knäppandet på orientaliska instrument ett sätt att få oss som lyssnar att ha överseende med skånepågarnas stapplande försök till teknisk death metal med thrashstölder eller bara till för att bandmedlemmarna tyckte de var festliga? Jag vet faktiskt inte, men det gör varken till eller från när jag summerar mina intryck av ”Being and Nothingness”.

Jag har all respekt för Jens Gertow, före detta chefredaktör för Slavestate Magazine, men hans musiksmak kan i vissa fall betraktas med misstänksamhet. När han öser hyllningsord (som frisinnat kavlas ut i pressreleasen) över Lunds Havok är ett typiskt tillfälle när omdömet kan och bör ifrågasättas. För även om det här gänget jobbar hårt är slutresultatet aldrig mer än mediokert.

Att jag börjar haka upp mig och störas över detaljer brukar vara ett tydligt tecken på att musiken i sig inte alls räcker till. De orientaliska inslagen nämnda ovan är en sådan grej, att Johan Cronqvists trumspel låter som en trummaskin en annan. Jag menar vad ska man med en trummis av kött och blod till om han spelar statiskt som en apparat och trumsetet är stämt därefter?

Men det som i grund och botten gör min inställning avig till Havoks death metal är att den inte är tillräckligt intressant. Gruppen spelar tekniskt och ombytligt, men det blir aldrig uppiggande eller ens överväldigande hårt. Bara matt och en aning segdraget. Hade Gertow hyllat bandets koncept eller underliggande tankar hade jag helt och hållet varit med på tåget. Men att kalla Havok ”så bra att man vill skrika” måste – så till vida gruppen inte lät bättre på demotiden – vara en av fjolårets största överdrifter. Gäsp.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner