Joyzine.se


Recension - Skiva

Mendeed
The dead live by love, 2007
Skivbolag: Nuclear Blast
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-05-08
Hemsida: mendeed.co.uk

I takt med att amerikanerna skördar stora framgångar inom gebitet modern metal vill så klart även britterna vara med och leka. Men öborna har haft lite väl bråttom. Många band som dykt upp har saknat en riktigt genuin grund att stå på. Så även Skottlands Mendeed. Genombrottsalbumet ”This war will last forever”, som kom ifjol, hade sina ljusa stunder men var ändå ett ojämnt mischmasch av influenser. Som om orkestern haft lite för bråttom och inte värderat sitt uttryck ordentligt.

Så här ett drygt år senare är det rakare puckar som gäller. Och det är verkligen till det bättre. Mendeed har fokuserat på energi, lagt tonvikten vid thrash och bygger utifrån det sin modernt klingande metal. Ettriga riff och vinande gitarrsolon backas upp av melodiska refränger som på flera håll sitter bättre än hos många av konkurrenterna. Jag höjer överraskat på ögonbrynen, dels för att Mendeed verkligen hittar fram med sin medryckande metal, men främst för att hela ”The Dead Live By Love” verkligen känns som en enhet.

Att släktdragen med likaledes brittiska kollegan Bullet For My Valentine vuxit sig starkare den här gången kommer man dock inte ifrån. Både sången, signerad Dave Proctor, och det frenetiska gitarrliret bär samma signum. Men i det här fallet spelar det mig inte någon större roll. Inte när Mendeed låter så här bra. Gapet till de amerikanska föregångarna minskar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner