Joyzine.se


Recension - Live

Olle Ljungström
Way Out West, Göteborg
2009-08-15
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2009-08-16
Hemsida: olleljungstrom.se

Med ett mellansnack bättre än bob hund och stiligt klädd i rutig hatt och tillhörande käpp äger Olle Ljungström scenen från det att han äntrar den till det att han går av. När någon i publiken skriker ut en låtönskning avfärdar Olle honom med ett ”tror du att det här är en hotellbar?”, dock inte arrogant utan med glimten i ögat.

Tyngdpunkten ligger, lite förvånande men glädjande, på tolv år gamla, briljanta ”Det stora kalaset”. Morotsman, Det betyder ingenting, Nåt för dom som väntar är bara några av de låtar som framförs från det nämnda albumet, men blandas självklart ut med material från nya skivan ”Sju”, bland annat en otroligt tung MC7 samt med andra äldre bitar, som Norrländska präriens gudinna och En apa som liknar dig. I flera låter sjunger Olle skevt och till och med falskt ibland, men det är inte tonsäkerheten som är hans främsta egenskap. Istället är det hans kryptiska texter och outsider-mentalitet som gör musiken intressant.

Ljungström har aldrig riktigt passat in någonstans, vilket inte minst visades i briljanta ”En film om Olle Ljungström”, men i Linné-tältet tar hela publiken Olle till sig när han tar danssteg, använder sin käpp som golfklubba eller när han skänker en kapsyl till staden Göteborg. Hans humor är, tja, min humor också. Han säger ”det är så kul att vara här i Stockholm”, men när ingen skrattar blir han tvungen att förklara att han bor på landet och därmed kan skratta åt att bara byta ut ord ibland. Efter det är det inga spridda skratt som hörs, utan hela tältet ler brett.

Med sitt stabila kompband, bland annat bestående av producenten Torsten Larsson, spelar Olle fjäderlätt när det behövs men är inte rädd för att fullkomligt ladda ur (Svenskt stål är ond i sin enkla hårdhet). När han slår igen sin textpärm, tar sin kavaj från stolen han sporadiskt suttit på och haltar ut efter ett extranummer slår det mig att gammal faktiskt är äldst.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2009
Andreas Söderlund
Olle Ljungström (2000-06-16)
V/A (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner