Joyzine.se


Recension - Skiva

Leech
The Stolen View, 2008
Skivbolag: Viva Hate Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-12-10
Hemsida: myspace.com/leechofficial

Äntligen ett postrockband som har vett att ta bort allt överflödigt krimskrams som belamrar genren! Leech, från Schweiz av alla ställen, fokuserar på just rock och därför slipper vi någon vilsen brölare som skriker sönder stämningsfulla passager och omotiverat harvande på distkanalen. Leech låter instrumenten tala och bygger storskaligt i någonslags mellanrum mellan hårt och mjukt, stort och smått.

Inledande Silent State Optimizer är lysande. Den bästa postrocklåt som nått mina trumhinnor på år och dagar. Istället för att som så många andra i sin omgivning fastna i det allt för bedrövade spelar Leech med något som i alla fall låter som framtidsförhoppningar. Det finns fler nyanser än bara mörker i gängets musik och Silent State Optimizer med sin filmiska känsla är det ultimata exemplet.

Leech följer genrepelarna som tryggt rest av storheter som Isis och Neurosis (vilka båda är att betrakta som betydligt hårdare än Leech), men skippar de förutsägbara arrangemangen och låtkonstruktionerna. Här staplas inte stämningar på varandra i tiominuterspassager bara för att explodera i dist innan låten är slut. Ibland skippar schweizarna disten och det våldsamma helt, ibland hälsar de på i den världen en kort stund innan de återgår till sitt subtila filosoferande över instrumenten. Hela ”The Stolen View” är befriande chosefri och utan någon ambition att vara något annat än en inbjudande musikalisk resa.

Enda gången Leech inte känns fullt lika relevanta är just när de trampar i disten och kommer för nära vad alla post –rock och –hardcoreband gör. Turligt nog händer det väldigt sällan. För min del hade de kunnat hoppa över allt sådant och bara frottera sig i sina vackra harmonier och gitarrslingor. Lika mycket som jag älskar det Tool-minnande gitarrarbetet i avslutande Totem & Tabu lika högt suckar jag när den slutar i ett oerhört stereotypt postrockbröl.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Leech (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner