Joyzine.se


Recension - Skiva

Peter Graae
When I'm Away From Here..., 2010
Skivbolag: GGM
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2011-01-27
Hemsida: www.petergraae.se

Jag gör en helomvändning och börjar i slutet för variationens skull. Alltså, skivan må vara välproducerad men den är ju också så obegripligt tråkig rent musikaliskt. Nog kan Peter Graae sno ihop en samling låtar men var är det som känns, det som berör? Vad är grejen med det här överhuvudtaget och har jag för höga krav? Jag vill inte hata på Peter Graae, men det blir ner i Sverkers välkända soptunna med den här. En föga diskret men i mitt tycke motiverad känga även till den som har författat pressmeddelandet. Korrekturläs gärna en gång till.

”When I’m Away From Here…” är som jag fattar det, danske Peter Graaes tredje soloskiva. Eller dansk och dansk, han har bott i Sverige sedan 2006, men det är en helt annan diskussion.

Kärnan i musiken på nämnda skiva är gitarrbaserad pop, med en del föga minnesvärda solon, men det finns en stark ådra av funk i låtarna också. Kanske främst i första spåret Rather be with you, där jag nästan får vibbar av Jamiroquai. Eller kanske enbart för att det är det enda funkbandet som dyker upp på rak arm. Där Jamiroquai har goda mått av, inte sällan diskret, smartness i sina låtar, kör Peter Graae på det enklare, konkreta. Det är låtar riktade till ett ”du”, som jag förutsätter är andra parten i en kärleksrelation. Bäst blir det således också när skivan gästas av sångare som utgör den tydliga andra parten, som i Is it you med Katarina Henryson från The Real Group. För övrigt den ena av två låtar som jag kommer ihåg fragment av när skivan lyssnats igenom. Stråkarna i A happy ending är det andra.

Jag skulle vilja placera in den här skivan i ett sammanhang för er, men finner det väldigt svårt. Minst trettio år för ålderstigen, skandinavisk smörsång någon? En tanke är att det här är en skiva tänkt att avlyssnas när du, som man, lyckats få över en vacker kvinna på middag, vill skapa den rätta stämningen, vill visa upp din känsliga sida, vill ta hjälp av lagom övertydliga hintar i låttexter och dessutom utan att sångrösten är i vägen för din egen. Peter Graaes röst är nämligen så pass anonym att jag knappt kan tänka mig det här spelas i radio.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Peter Graae (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner