Joyzine.se


Recension - Skiva

Peter Graae
Today is cool, 2006
Skivbolag: Atlantic Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-12-19
Hemsida: www.petergraae.se

Det vilar en nordisk känsla av vemod över hela ”Today is cool”. Detta trots att begåvade Peter Graae mestadels experimenterar med lättsam rock och funk. Musik som vanligtvis inte alls förknippas med kyliga nordanvindar och ymnigt snöfall.

Möjligtvis kommer känslan från Graaes kärlek till otillgängliga platser. Grönland byttes mot Abisko inför den här skivan. Men det som främst lockar uppmärksamheten till den musiklärarutbildade studiomusikern är det starka låtmaterialet. Han spelar rock på ett tillbakalutat sätt, utan att låta gubbig och visar sig ha en oväntad talang för slickad funk. De två musikstilarna kompletterar varandra väldigt väl på ”Today is cool”.

Graaes gemytligt mjuka sångröst på toppen gör detta till en riktigt hemtrevlig skiva. Han har lyssnat på de lugnaste bitarna av Dire Straits så väl som det soul- och funkjammande coverbandet på ölhaket ett kvarter bort. Vad jag dock klarar mig utan är de gitarrdrivna muzakpartier som mest påminner om ett soundtrack till dålig 90-talsporr (lyssna på Never turn around och Tomorrow’s rain och ni kommer förstå vad jag menar). De solkar ner Graaes annars ganska träffsäkra musik.

Det är ofrånkomligt att ”Today is cool” blir en aning simpel och snäll. Peter Graae siktar på en stor, förhållandevis vuxen, publik och tar därför inte ute svängarna allt för mycket. Men jag tror att han har goda förutsättningar att nå sin publik. Det talar både det nordiska vemodet och den lättsamma rocken för.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Peter Graae (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner