Joyzine.se


Recension - Skiva

UBBA
Slag under bältet, 2002
Skivbolag: Birdnest Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2002-04-01
Hemsida: www.birdnest.se/ubba

Den förra UBBA-plattan hade en hel del att erbjuda även om den inte lyckades engagera mer än några ynka veckor. Den här gången låter UBBA dock inte som något annat än ett onödigt försök att hålla flamspunken vid liv.

Mart Hällgren är milvis från vad han en gång har varit. När De Lyckliga Kompisarna stod på topp var de ett riktigt bra band. Såväl musiken som texterna levererades med precision och Mart var en alert frontman. UBBA kan liknas vid en fortsättning på DLK, men utan alla de inslag som gjorde kompisarna till ett suveränt band.

Mart skriver fortfarande texter med finurliga rim och en stor portion humor. Lyriken på "Slag under bältet" framstår dock som rent avskräde i jämförelse med vad torrfrillornas mästare en gång i tiden har skrivit. Humorn är klämmig, patetisk och pinsam. Samhällskritiken är inte längre smart dold mellan raderna utan groteskt uppenbar och plump.

Musikaliskt då? Nej, också här kan vi se en förfärlig stagnation. Förra albumet hade en hel del smarta låtar med driviga riff och tralliga refränger som ändå inte tappade i hårdhet. Visserligen var det inget mot vad DLK presterade, men ändå inte dåligt. "Slag under bältet" är ett hårdare alster och Mart har mixat trall- och kängpunk tillsammans med Puttra och sina unga vapendragare. När det smattrar loss som värst med kängpunk ligger albumet på en mycket låg nivå. Torrare käng får man verkligen leta efter. Här finns ingen ilska, attityd eller upprorskänsla - bara trötthet. De tralligare bitarna är mest flamsiga och tämligen tråkiga. UBBA har helt enkelt inte mycket att komma med förutom i några få spår. Låten Festival visar några spår från forna tider.

Mart borde helt enkelt ägna sig åt produktionsbiten istället, den sköter han nämligen riktigt bra. De unga grabbarna borde också söka sig bort, till mer kreativa grupper. Annars riskerar de att fastna i gubbigt harvande med ett stänk av bitterhet. "Slag under bältet" är ett lågvattensmärke. Jag sätter hellre på "Le som en fotomodell" och minns de gamla glansdagarna.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Royal Republic
Pop i topp pop
UBBA (2000-01-01)
Ubba (2002-08-02)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner