Joyzine.se


Recension - Skiva

Kapitano / Fubbix
Split 7”, 2013
Skivbolag: Hellrow Records
Av: Peter Augustinsson
Publicerad: 2013-04-10
Hemsida: facebook.com/kapitanoband

Småland vs Skåne, den eviga landskapskampen i musik fortsätter. Splitsingeln är mellan två band som representerar sitt hemlandskap, Kapitano från Stehag i Småland och Fubbix från Malmö i Skåne. Det första som slår mig är hur snygg omslaget är med en näve som krossar två figurer med tydliga symboler som sätter en direkt känsla. Figurerna är beklädda med dollartecken, ett kors och ett välbekant politiskt ”M”. Själva skivan har inte direkt en A- och en B-sida utan en Skåne och en Smålandssida beklädda med vardera landskapsvapen. En riktigt snygg och innovativ detalj.

På sida Småland så ger Kapitano två spår, Jag Duger Ej och Det Slog Tillbaka. På det första spåret Jag Duger Ej så bjuder de på en härlig mix av punkrock och renodlad rock av den svenska skolan och tankarna landar på band som Florence Valentin och Masshysteri. Jag gillar skarpt deras texter och hur de levererar sina smarta budskap med körer och välskrivna melodier. Gitarrsolot på Det Slog Tillbaka och bongotrummorna på Jag Duger Ej är två riktigt läckra detaljer som lyfter deras sida ordentligt.

För Skånes räkning är det Fubbix som står beredda på att slå tillbaka. De har ett råare sound än föregående sida och passar perfekt som parhäst till Kapitano. Redan på första tonerna av Piller & Gräs proklamerar bandet på rå skånska att de inte tror på gud eller pengar medan gitarrerna river loss ordentligt. Deras sidan är minst lika melodisk som Kapitanos och även här bjuds vi på körer (särskilt på Bängen tog Bagarn) och de får mig lika knäsvag som vanligt.

Jag kan varmt rekommendera detta kvalitetsavtryck av svensk punk, två band som gör vad de kan bäst. Det är också härligt att kvalitén på musiken går hand i hand med arbetet med utformningen av skivan och omslag. Det får en vinylsamlare som mig varm i hjärtat.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner