Joyzine.se


Recension - Skiva

Phanatos
Lost four words, 2008
Skivbolag: Phanatos Productions
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-11-23
Hemsida: www.phanatos.com

Det finns ingen anledning att försöka särskilja de två spåren In remembrance of unlived memories och The arm-length from Eleana när Phanatos fortsätter sitt filmiska verkande. De berättar tillsammans en linjär historia och arbetar effektivt tillsammans som en enhet.

Jag ser framför mig ett grådassigt morgondis och smygande gäss på vågorna när båtturen går över öppet vatten på väg ut mot Gunkanjima. Ni vet den övergivna byn på en ö utanför Japans kust. Kameravinklarna skiftar från höger till vänster, men vi får aldrig se ansiktena på människorna i båten. Känslan är emellertid tydlig, här finns en förväntansfull och en aning reserverad spänning och duggregnet piskar obarmhärtigt resenärerna i ansiktet.

Men så händer något, vågorna slår högre och hotfulla skuggor börjar myllra fram mellan de övergivna byggnaderna när båten närmar sig de vassa klippavsatserna. Precis när något verkar vara i görningen klipps det till eftertexter som kontrastrikt rullar i vitt mot kolsvart bakgrund.

”Lost four words” är så filmisk att det inte går att tala om den i annat än termer om just film. Phanatos bygger med stämningar och svepande ljud innan dundrande trummor bryter in. Det är oerhört dramatiskt och ska höras, inte beskrivas. Att snubben anlitats som kompositör av filmmusik kan inte komma som en överraskning för någon.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Phanatos (2010-01-01)
Phanatos (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner