Joyzine.se


Krönika

Festivalsommaren 2008 kommer att bli ett helvete

Arvikafestivalen bytte helg och såg ut att skapa den största festivalkrocken i mannaminne. Men som det ser ut så här två månader innan det bränner till på riktigt är hela sommaren en enda stor festivalkrock. Jag kan inte se något annat scenario än att det kommer bli ett rent helvete att välja.

När Arvikafestivalen gick ut med att de bytte helg, att de av någon just då obegriplig anledning tyckte att det var en god idé att konkurrera på samma datum som Roskilde, norska Quart och Bruce Springsteen, var jag helt övertygad om att sommarens största prioriteringsproblem precis hade skapats. Att det skulle bli en ren pina att välja vart kosan skulle styras just de datumen.

Så har det emellertid inte blivit, Arvika har inte bokat fullt i min smak och plötsligt har alla festivalarrangörer fått för sig att det är en alldeles ypperlig idé att lägga sig exakt samtidigt. Av olika anledningar förvisso, men ändock. Festivalsommaren i Sverige 2008 kommer att bli en enda lång pers för alla besökare därute som plötsligt står inför fler svåra val än någonsin.

Betänk följande.
Hultsfredsarrangerande Rockparty valde att inte förlänga sitt avtal med Ema och Luger som tjurade till och startade sin egen festival. Plötsligt är det inte bara Hultsfredsfestivalen som lockar med stora namn som Rage Against The Machine, Serj Tankian, Babyshambles, Linkin Park och The Hives. I andra ringhörnan står nu också under samma lördag Where The Action Is i Stockholm. En festival som med artister som Foo Fighters, Queens Of The Stone Age och Dirty Pretty Things säkerligen tilltalar många rockorienterade festivalbesökare.

Peace & Love-festivalen i Borlänge började med ett gäng urstarka bokningar och såg ut att bli ett självklart festivalval för många i slutet av juni. Men sen har konkurrensen kommit smygande. MetalTown i Göteborg utökas till två dagar och bjuder på tunga namn som Nightwish, In Flames, Cavalera Conspiracy, Killswitch Engage, Chris Cornell och mycket mer. Som om det inte vore nog med det arrangeras punkfestivalen West Coast Riot på samma område dagen innan. Tunga namn som NOFX, Lagwagon, Bad Religion och Flogging Molly får det garanterat att vattnas i munnen på många. Ännu ett svårt val har uppstått.

Och så har vi då Arvikafestivalen som kanske inte bokat så starkt som de utlovade i och med annonseringen av det ändrade datumet. Men Arvika är ju ändå Arvika och bokningar i stil med M.I.A, Death Cab For Cutie och Interpol är inte kattpiss. Det är nästan omöjligt att välja om det ska bli kärlek i skogen, Svensson-fylla på Ullevi eller gyttjebad i Danmark i början av juli.

Valen är helt enkelt för många och för bra för att det ska kännas helt komfortabelt inför sommaren.

Men för de flesta av festivalbesökarna är det här förstås inte bara en fråga om att välja, det är en ekonomisk fråga också. De flesta har inte råd att åka överallt de vill. Då kompliceras bilden plötsligt ytterligare av antalet småfestivaler som överträffat sig själva i bokningsväg. Popadelica ser ruskigt bra ut med Kings Of Convenience som den stora pärlan, Siesta i Hässleholm har ett pärlband av intressanta akter från både Sverige och utlandet på menyn och så blir det ju ett Augustibuller trots allt. Deras första bokningar ser allt annat än dåliga ut.
Och så ser ju Way Out West ut att ha en enastående lineup på gång.

Jag har inte gjort mina val än och något säger mig att det i och med att det återstår många band att boka för de flesta av konkurrenterna kommer att bli ännu svårare att göra dem. En sak är dock säker, det ser ut att bli den bästa festivalsommaren på hur många år som helst. Frågan är bara hur ska man kunna välja? Det kommer att bli ett helvete…

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2008-04-08

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


wsf, 2008-05-08 20:21:41 (83.248.81.79)

Ni har ju glöm oss i er kalender;) Vi krockar inte med (nästan) något. Rock on! WidowStreetFestival.com

Igor, 2008-04-14 20:11:56 (195.149.155.20)

P & L lätt.

Pierre, 2008-04-14 13:10:20 (62.13.43.198)

Metaltown med Westcoast Riot som förfestival är ju riktigt smaskigt och en garanterad prioritet för mig iaf. Sen att festivalen ligger längst ut på en pir i centrala Göteborg gör det ju inte direkt mindre värt pengarna! Kanonfestival med ritkigt fint läge!

Eric, 2008-04-10 00:26:59 (90.227.21.103)

Värsta krocken för min del är West Coast Riot, P&L och Graspop(Belgien) Blir Graspop där. Med Kiss, Maiden och Judas Priest som headliner. Men det svider så klart att missa två så gryma svenska festivaler också. SRF krockar ju med Rock am Ring. Båda ser mycket bra ut. Blir SRF för min del. Roskilde, Arvika, Springsteen. Lätt val för mig. Roskilde. Men vist Arvika är en mycket bra festival och det hade varit roligt att få se Bruce. Hultsfred/WTAI. Blir Nova Rock i stället. Bullret/Yran mfl. Blir Wacken o Sziget i stället.

Patrik, 2008-04-09 19:30:41 (81.235.8.154)

Tycker det är väldigt konstig att du inte ser att way out west och arvika har överlänget bäst line-ups so far. Sen att du inte ens nämner accelrator som bokat duffy,mgmt,band of horses, st.vincent

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner