Joyzine.se


Recension - Skiva

And Say We Did
Final demonstration, 2006
Skivbolag: Basement Apes Ind
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-07-11
Hemsida: www.andsaywedid.com/

En skiva utan lyrik och med ett följeblad på franska, jag förstår faktiskt ingenting. När jag har lyssnat klart på skivan förstår jag… ingenting. ”Final Demonstration” är ett instrumentellt verk utan att för den sakens skull vara särskilt instrumentellt. Nog för att det inte finns någon sång men det är ändå inte min definition av instrumentellt, inte i den lite snävare bemärkelsen.

Vad är orsaken till att man ger ut en platta endast innehållandes toner? Gissningsvis för att man vill förmedla något som bara ryms inom det lilla utrymme som finns mellan strängars svängrum eller mellan instrumenten i sig. Meningen är nog, eller snarare borde vara, att beröra den där lilla pulserande knytnäven vi kallar hjärta. Kontemplation och reflektion.

Hur når man dit då? Det finns faktiskt studier inom detta ämne, filosofiska inte minst, som fastslår att vissa toner framkallar det vi kallar vemod medan andra har helt motsatt effekt. Harmonier och disharmonier blir inget mindre än ett konstant pågående slag mellan liv och död. Genom att ha koll på sin tonlära kan man alltså helt sonika medvetet styra vilka emotioner man vill få fram hos en lyssnare.

And Say We Did har inte koll på sin tonlära för fem öre. Fransmännen bakom detta spektakel är bara ute efter en enda sak, att få åka på en gigantisk egotrip. ”Final Demonstration” är att ta något så fint som instrumentell musik och göra det till något fult. Grovhugget låter det som om någon spelat in en klassisk rockplatta, med influenser från sent 80-tal, och sedan bara lyft bort sången. Det riffas och det ruffas, med i det närmaste total avsaknad av finess och smartness.

And Say We Did är säkert stora fans av den här typen av musik själva, och vill ge ytterligare ett bidrag i en allt för liten genre, men för mig funkar det inte alls. Jag blir i det närmaste irriterad och hoppas att jag inte ska behöva uppleva något liknande inom en allt för snar framtid.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner