Joyzine.se


Intervju

Hardcore Superstar

Hardcore Superstar

Göteborgs mest flitiga rockare Hardcore Superstar släpper ett drygt år efter senaste fullängdaren ”Beg For It” ett nytt album där live- och partykänslan är på topp. Gitarristen Vic Zino är mer än nöjd och konstaterar att det hela går att sammanfatta med ett enkelt: Last Call For Alcohol.

I slutet av augusti stod jag mitt i ett ogästvänligt ösregn ute i den mörkaste Rejmyre-skogen och bevittnade ännu en Hardcore Superstar-spelning. Det var Skogsröjet och vädergudarna visade sig från sin allra mest vredgade sida när göteborgarna klev upp på scenen. Min fula regnjacka läckte, det var svinkallt och ingen väderförbättring fanns i sikte. Men vad gjorde det när gruppen fiskade upp ett nytt guldkorn ur låtkatalogen och skingrade alla tankar på misären.
”Låt oss säga så här, blir inte Last Call For Alcohol en framtida livefavorit ska jag äta upp min läckande regnjacka” skrev jag i lokaltidningen morgonen därpå.
Det är stora ord, men jag står fortfarande fast vid dem. Last Call For Alcohol är, trots senare års stora framgångar med fina ansträngningar, förmodligen det mest hittiga gruppen lyckats klämma ur sig sedan urminnes tider och när Hardcore Superstar nu ett drygt år efter hyllade ”Beg For It” följer upp med rykande färska ”Split Your Lip” är partykänslan total och hitlåtarna trängs med varandra.
– Vi tänkte att nu ska vi skriva låtar som man kan supa ner sig och lira samtidigt. Det ska inte vara svårt att spela när man är full, skrockar gitarristen Vic Zino över telefon från hemmet i Malmö.
Min antydning att ”Split Your Lip” utan att vara en direkt återgång ändå påminner en aning mer om gruppens första skivor, som konsekvent ratats sedan den nya hårdare framtoningen antogs efter bokslutet med den svarta självbetitlade plattan (som sedan följdes av ”Dreamin' In A Casket” och ”Beg For It”), än de tre senaste viftar han snabbt bort.
– Folk har sagt det, men jag håller inte riktigt med. Jag kan tycka att det är en ganska aggressiv skiva samtidigt som den är festlig om man säger så. Jag förstår vad du menar, men jag håller inte riktigt med.

Hardcore SuperstarMan måste repa
Anledningen till att ”Split Your Lip” har en sådan partyprägel finns inte enbart i textmaterialet (mer om det senare), utan även i sättet på vilket göteborgarna, och malmöiten Vic, valde att spela in skivan.
– Vi bestämde oss för att spela in den här skivan live och satte alla grunder på fem dagar, konstaterar gitarristen med viss stolthet i rösten.
Tillvägagångssättet skiljer sig markant från föregående inspelning. ”Beg For It” förlöstes under en betydligt längre tidsrymd.
– Det här var helt tvärtemot och jag kan säga att jag föredrar det här sättet att jobba på, det är mycket roligare och det går mycket fortare. Man har kul och man sitter och stirrar på varandra när man spelar in och trissar upp varandra, det gör att låtarna blir mer liviga.
– ”Beg For It” spelades in under lång tid, men den hjälpte mig att se hur det ska vara i studion så jag var väldigt förberedd den här gången. Att gå in i studion och ha lite småångest, det vill man ju inte, det är ju det sämsta och det sista man vill. I studion ska det gå fort och det där jobbiga och svåra ska man klara av i replokalen innan.
Ett inspelningsförfarande som det man nu använt sig av kräver emellertid en del förberedelser och många svettiga timmar i replokalen. Sju veckor i streck inför inspelningen repade herrarna från tio till fyra om dagarna och hittade på så sätt fram till plattans sound.
När jag samtalade med basisten Martin Sandvik inför släppet av nämnda ”Beg Fot It”-skiva var han eld och lågor över att Hardcore Superstar hittat tillbaka till replokalen. ”Jag har saknat det. När vi började med det igen kändes det att shit det här var länge sedan, fan vad roligt det är att stå ett gäng grabbar i replokalen och bara lira […] Vic har kommit med lite nytt blod och det känns bara som något jävligt positivt” hette det då.
Vic vill inte helt och hållet ställa upp på att det är hans förtjänst att timmarna blivit fler i repan för bandet, men understryker med emfas hur viktigt det är för ett vasst rockband att faktiskt repa.
– Alltså jag gillar ju att repa. Jag repar gärna varje dag och väldigt länge. Just att det är jag som ligger bakom att vi repar mer vet jag inte riktigt, men visst jag har ju velat göra det. Men det är inte så att de andra är främlingar för att sitta och jamma och repa.
– Jag har alltid repat i alla band som jag har spelat i, det sitter i blodet att man ska repa eftersom det är där man blir bra. Visst har man stött på folk som hatar att repa och som man får tvinga dit varje dag. De får helt enkelt anpassa sig till att man måste repa eller så får de skita i det. Folk fattar inte att man måste repa om man vill bli riktigt bra. Man måste göra grundjobbet för att det ska bli bra live och det gör man i replokalen.

Hardcore SuperstarVill inte vara ett rövhål
Den nämnda livekänslan tog Hardcore Superstar alltså med sig in i studion den här gången och den bidrar på ett tydligt sätt till den partykänsla som genomsyrar slutresultatet.
– Folk har alltid sagt att vi är ett jävligt bra liveband och jag håller med, vi levererar bra shower med mycket energi och det hör man inte riktigt på ”Beg For It”-skivan, men det gör man med den här eftersom vi spelade in live.
– Det var kul att spela in ”Beg For It” också, men inte i närheten av hur kul det var att spela in den här. Här var det verkligen dagis, det var så kul att spela in. Det är nästan lite löjligt hur fort det gick.
Och så var det, det där med textmaterialet. Last Call For Alcohol är inte bara plattans otvetydigt mest direkta låt, det är också en bra programförklaring för hela ”Split Your Lip”.
– Låtarna handlar om fest, om våld, om att supa ner sig och om folk som inte är välkomna backstage, kommenterar Vic Zino nöjt.
Är Last Call For Alcohol rent av den mest tydliga partydänga du varit med och skrivit i Hardcore Superstar?
– Ja det kan jag tycka. Texten säger ju allt, ”party ain't over til I say so and I feel good tonight”.
– Den handlar om när man står där på krogen och klockan är fem i ett och man beställer fem jäger och fem öl till och sen ångrar man allting när man kommer hem.
En annan av melodierna som omedelbart sticker ut är Guestlist med en text om hur förbannat jobbiga människor som tränger sig in i logen efter spelningar kan vara.
Är det ett karakteristiskt scenario för Hardcore Superstar-konserter?
– Det händer faktiskt rätt ofta. Alltså det är kul när folk kommer och hälsar på, kompisar som snackar skit med oss, det är alltid lika kul. Men det finns alltid de som är fruktansvärt jobbiga och inte fattar att bandet vill ha en halvtimme eller en kvart för sig självt efter giget. Man ger ju hundra procent på scenen och man vill ta det lite lugnt efteråt och det är det låten handlar om.
Hur gör man sig av med sådana påstridiga personer?
– Man skriker åt turnéledaren så får han fixa det, för man vill inte vara ett rövhål själv, säger Vic och lägger av ett varmt garv.
Finns inte risken att en sådan låt misstolkas som att Hardcore Superstar inte vill ha med sina fans att göra?
– Folk får tolka den hur de vill, de kanske tänker två gånger innan de går in i logen. Men det handlar inte om fansen det handlar om jobbiga människor.

Hardcore SuperstarÄlskar turnerandet
Hur det blir med besök i logerna under turnerandet som nu följer på skivsläppet återstår att se. Men en sak är säker, Hardcore Superstar kommer nöta en hel del asfalt framöver.
– Jag älskar allt med turnélivet, jublar Vic. Jag älskar bunkarna som man sover i, bussen man åker i, dötiden man har mellan varje stad. Det finns alltid så mycket att göra. Folk gnäller på att det är tråkigt, det är det inte, man får ju göra det bästa av situationen. Du kan pilla på din dator, du kan skriva en ny låt, du kan för fan sitta och supa, kolla på teve, vad fan som helst.
Att Hardcore Superstar – som förutom redan nämnda även består av sångaren Jocke Berg och trummisen Magnus ”Adde” Andreasson – blivit lugnare med åren är inget man ska förvänta sig. ”Split Your Lip” kanske är en indikation på vad som komma skall under kommande turnéer.
– Vi är nog ganska lugna förutom när det är fest, då är vi inte så lugna. Då är det Last Call For Alcohol, skrockar Vic Zino.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2010-11-22
Foto: Micke Johansson
Hemsida: www.hardcoresuperstar.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner