Joyzine.se


Recension - Skiva

The Kristet Utseende
Sieg hallelujah, 2006
Skivbolag: Black Lodge
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-06-20
Hemsida: www.kristet.com

Det är inte samma The Kristet Utseende idag som det var i mitten på nittiotalet då det gjorde succé med plattor som ”Sug och fräls” och ”Pang på pungen i Portugal”. Då var de ett taffligt punkgäng som i ärlighetens namn spelade hellre än bra. Idag är det ett vältrimmat och spelskickligt gäng som svävat in betydligt mer på metalterritorier. Den hejdlösa driften med kristendomen och de allt annat än rumsrena texterna är dock fortfarande de samma.

Det är lite utav två världar som möts. Ett The Kristet Utseende med några fler år på nacken och ett långt uppehåll bakom sig är självfallet inte lika charmigt och nostalgiskt kul som när det begav sig senast. På ”Sieg Hallelujah” finns inga direkta, okomplicerade mästerverk så som Quinna eller Bärs som bärs. Det bör man heller inte förvänta sig. Å andra sidan visar orkestern med den här skivan att de verkligen kan skriva ”riktiga” och bra låtar i gränslandet mellan metal och punk. Den nyvunna spelskickligheten ger gruppen mer utrymme att experimentera.

För att få ut som mest av ”Sieg Hallelujah” bör du som lyssnare lämna all förkunskap om bandet bakom dig. Att jämföra med gamla bravader kommer ändå bara av nostalgiska skäl göra dig besviken. Att med nyktra ögon se på skivan gör den dock riktigt bra. The Kristet Utseende häcklar de troende i ett någorlunda tungt midtempolandskap. Här finns inga direkta hits (det skulle väl vara singeln Inferno pervers i så fall), men heller inga låtar som känns som onödig utfyllnad.

Pastor Fahlbergs penna är lika vass och humoristisk som vanligt. Hans talade intro till Grogga med gastar är ren briljans och jag drar på smilbanden i så gott som varje låt. Till favoriterna hör titelspåret, Tjackpounder och Rockar med Jesus.

The Kristet Utseende må vara ett annat band idag än vad de var förr i tiden. Men det är fortfarande en viktig orkester som inte förlorat förmågan att skriva intressant musik. Gott så! Sieg Hallelujah!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Augustibuller 2006
Rockparty - Hultsfredsfestivalen 2006
The Kristet Utseende (2002-01-01)
The Kristet Utseende (2012-05-25)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner