Joyzine.se


Recension - Skiva

Animal Collective
Strawberry Jam, 2007
Skivbolag: Playground
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-10-09
Hemsida: www.myspace.com/animalcollectivetheband

Jag har gjort en revolutionerande upptäckt, och just insett, att man kan cykla samtidigt som man lyssnar på musik på hög volym i stora hörlurar. Det ger en avsevärd boost att lyssna på något explosivt och energiskt när man kommer till en alldeles särskilt brant uppförsbacke, lika mycket som nattliga turer ackompanjeras alldeles utmärkt av drömska akter likt Stars och Death Cab For Cutie .

Men det finns också faror. Randomfunktionen kan vara livsfarlig. Framförallt då man har matat in ”Strawberry Jam”, den senaste plattan från Animal Collective. Är man inte beredd på denna kakofoni av oväsen och fulsång är det lätt att hamna i diket, tro mig, jag vet. Men vad är det egentligen med obskyr elektronisk musik, den verkar helt plötsligt vara överallt.

Och som i så många andra överbefolkade genrer gäller det att sticka ut, ha något säreget som skiljer en från alla andra. Eller också bryr man sig helt enkelt inte, man kör sitt eget race och hoppas att det ska gå ändå. Vilket sätt Animal Collective arbetar på vet jag inte, men första halvan av ”Strawberry Jam” är snudd på olyssningsbar. Konstnärlig frihet som gått överstyr är en bra beskrivning.

Givetvis funkar det inte att ge ut en platta med nio spår där endast tre av dessa är tillräckligt intressanta för att man ens ska bemöda sig med att ge dem ett omdöme. En så lång startsträcka tror jag få har svårt acceptera, så även jag. Även om Winter Wonder Land, Cuckoo Cuckoo och avslutande Derek har sin charm, med en mix av sköna melodier och den oorganiserade galenskap som det finns alldeles för mycket av i övriga låtar, så har färjan ändå gått för länge sedan. Några få strålar solsken räddar inte en gråmulen höstvinterdag. Tänk så poetiskt det kan bli.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2009
Missa inte på Hultsfredsfestivalen 2013

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner