Joyzine.se


Recension - Skiva

Red Hot Chili Peppers
I'm With You, 2011
Skivbolag: Warner
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-09-01
Hemsida: redhotchilipeppers.com

- Jaha, du imponeras inte av den nya Red Hot Chili Peppers-skivan, du är en sådan där bakåtsträvare som tycker att det måste vara John Frusciante som spelar gitarr för att det ska duga!

Det tycks vara en ganska vanlig åsikt när man uttrycker tveksamheter inför veteranernas nya album. Men inte alls, visst var Frusciante en väldigt talangfull och intressant musiker, med Red Hot Chili Peppers har blivit så mycket ett sound genom åren att det knappast står och faller med en enskild gitarrist och dennes egensinniga utspel. Tvärtom tycker jag att hans ersättare Josh Klinghoffer gör ett riktigt styvt jobb på ”I'm With You”.

Likaså tycker jag att Fleas flinka basspel är snyggt minimalistiskt och att Anthony Kiedis står för ännu en tjusig sånginsats (inte minst i Police Station) så vad är egentligen problemet?

Det är väldigt enkelt: låtarna.

Jag lyssnar om och om igen, försöker gå in i materialet och hitta krokarna. Hitta det där karakteristiskt oemotståndliga som nästan alltid brukar finnas där när det handlar om den här orkestern. Oavsett om vi snackar det tokfunkiga från karriärens början eller det mer popslimmade som gjorde sitt intåg kring lysande ”Californication”. Men jag hittar det inte.

Red Hot Chili Peppers låter så bra. Det låter så hemtamt och trevligt som att det är härligt att de är tillbaka med en ny skiva. Men bortsett från inledande Monarchy Of Roses och förstasingeln The Adventures Of Rain Dance Maggie har jag väldigt svårt att hitta höjdpunkterna.

Givetvis beror det på att gruppen konsekvent skämt bort mig och världen med fantastiskt komponerande genom så många år och på så sätt lägger krokben på sig själv med hjälp av skyhöga förväntningar. Men ”I'm With You” är långt ifrån någon formtopp och det hade det inte varit om John Frusciante hållit i gitarren heller.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2006
Biffy Clyro
Red Hot Chili Peppers (2002-01-01)
Red Hot Chili Peppers (1991-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Fredric, 2011-09-04 15:35:22 (85.230.25.141)

Rolf har koll, och har man det om RHCP så Vet man att John Fruiscante har enorm betydelse. Du skriver drt handlar om låtarna.......ja just det...... Det är det som Som är grejjen med John F....han är grymm på det. Chad sa bla att han kan gå på toa och komma tillbaka med ett album. John har ett musik intresse där han går / har gått igenom och studerat massor med bands musik. Det är bla därför han sedan länge ofta spelar någon gammal hit själv när dom kör live. Alla die hard fans är mycket sorgsna för att John inte är med, det känns bra att josh är hans polate och man kan bara hoppas att han kommer tillbaks , josh kan gärna vara kvar också. tror personligen att konstnären john inte pallar världs turnéandet och hela media grejjen

Rolf, 2011-09-03 21:10:55 (90.229.252.238)

Hm, så hur förklarar du Frusciantes betydelse när dom slog igenom? Han kom till bandet som 17 åring och förde dem till det stora rampljuset. Blood sugar sex magik var deras genombrott, där var Frusciante med. 92 stack han och dem gjorde, den sämsta plattan i deras historia med Dave Navarro. Frusciante återvänder och, enligt många, skrev både californication och by the way, nästintill själv. Gjorde dem större än någonsin, utsålda arenor över hela världen. Men visst, visst, han betydde säkert ingenting, eller? :) Frusciante var den röda tråden i bandet, som trummisen Chad sa om honom, "Frusciante är världens bästa musiker" Knäpp skjortan Micke, lyssna på hans soloprojekt och se vilken musikalitet han besitter :)

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner