Joyzine.se


Krönika

Hypade band

Jag har många gånger tidigare uttryckt mitt missnöje över den musik som spelas på radio nuförtiden. Den här krönikan bygger till viss del på ett sådant resonemang, men den här gången ser jag det ur ett annat perspektiv som enligt mig är ännu mer skrämmande än att producenter sitter och knåpar ihop menlösa låtar som är ämnade att bli miljoninbringande radiohits.

Det är allmänt känt att skräpkanalerna med NRJ i spetsen vill ha en viss sorts musik, det är också allmänt känt att det finns människor som sitter och skriver låtar bara för att de ska bli radiohits. Britney Spears, Backstreet Boys och Westlife är ju inget annat än produkter framställda bara för att bringa in pengar. Det är självklart sorgligt att det ska behöva vara så men inte mycket att göra åt, låt folk lyssna på popörhängena om de vill det. Det som dock är riktigt ruskigt är att band som från början gjort som de själva velat och inte brytt sig ett skit om vad andra tyckte plötsligt byter attityd. De börjar också skriva låtar för att få komma in i radio och bli landsplågor. Självklart blir musiken flera dimensioner sämre och bandet byter helt enkelt grupp av fans, den nya skaran blir betydligt större och därmed börjar pengarna rasa in i rask takt.

Ett utmärkt exempel på det scenario jag precis beskrivit är The Offspring, vem minns inte albumet "Smash" med stor glädje? Det senaste albumet "Americana" visar dock inga som helst spår av vad gruppen en gång varit, nu är det popmusik som gäller och Offspring är inte längre Offspring. Den enorma hiten Why don´t you get a job? luktade kommersiell lång väg innan den började vevas på radio och den är inget annat än pinsam. Dexter kan ju inte ens sjunga en sådan låt utan att det låter förjäkligt.

Nu tycker ni säkert att jag låter som en patetisk fjant som tycker att alla som gör låtar som spelas på radio är sopor. Så är det inte alls, gör en grupp en bra låt som radioproducenterna nappar på är det helt ok, det är bara roligt att bra artister spelas på radio. Det jag vill åt är att det är sorgligt när band rättar sig efter radiostationernas krav och gör låtar som är skräddarsydda för att passa de musikaliskthandikappade människorna som tycker att all NRJ-musik är det bästa som finns. Å andra sidan är det inte alls lyckat med människor som tycker att alla som spelas på radio är sellouts och svikare, det finns trots alt väldigt mycket bra musik som spelas på radio också (då tänker jag inte på NRJ i första hand).

En annan sak som jag tycker det är viktigt att ta upp i denna krönika är hypen. Vissa artister blir otroligt hypade och mals på radiostationerna dygnet runt. Det spelar ingen roll om det är en kommersiell låt eller inte de liras i alla fall. För det mesta är det urusla grupper som hypas och jag kan inte riktigt förstå vad det är som är så speciellt med dem. Den senaste i raden som blivit ordentligt hypad är Andreas Johnsson och jag sitter som ett stort frågetecken när jag hör hans musik. Något gnälligare och mer enformigt än hiten Glorious har jag nog aldrig hört och hans hype är något av det dummaste jag någonsin upplevt. Kent är ett annat band som jag inte riktigt förstår mig på, det är möjligt att de är duktiga musiker och har en speciell utstrålning men det finns minst ett tiotal rockband som är betydligt bättre. Ett tredje exempel är Cardigans som blivit hur stora som helst med sina glädjedödande låtar. Tempot är i botten och det är inget annat än riktigt tråkigt när de spelar. Att de säljer stora upplagor av sina plattor beror endast på att de blivit hypade och hur de blev det är ett stort frågetecken i min hjärna.

Jag tänker nu vika ner mig lite och erkänna att det finns bra grupper som blivit hypade. Lok blev det förra året och deras album var något av det bästa som inträffade under ett annars ganska handikappat musikår. Frågan är dock om Lok på sitt kommande album kan hålla sig från frestelsen att kliva in i Offsprings fotspår och göra låtar som upprätthåller deras hype. I somras var det Sahara Hotnights som gällde och oavsett om de var hypade för att de var tjejer eller inte är de ett riktigt bra rockband.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2000-10-10

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner