Joyzine.se


Recension - Skiva

Black Belt
Two minutes to midnight, 2007
Skivbolag: Novoton
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-03-27
Hemsida: blackbelt.se

Sällan hade väl Jari Haapalainen, när han accepterade att producera ”Two minutes to midnight”, kunnat ana att vad som skulle komma att anlägga i studion var en best som lika mycket livnär sig på 60-talets rock som dagens energiska dito. Att det skulle rumla in en trio som lyssnar på både Stooges och Led Zeppelin, men vägrar att bli ett statiskt nostalgiband. Att smuts, svett och öl skulle bli en stor del av plattans identitet och att männen i de skrynkliga frackarna trots sitt pretentiösa utseende skulle visa sig ha god koll på musikhistorien från både då och nu. Men det var precis vad som hände hos Jari och en bra skiva blev det.

”Two minutes to midnight” är en svängig bit rock med tillräckligt mycket smuts under naglarna för att tillfredställa den kräsne, men är samtidigt tillräckligt melodisk och smart för att tilltala en bredare publik. Black Belt vågar vara psykedeliska, men gör det aldrig till ett självändamål. Det är hela tiden pulsen, den vibrerande rock n’roll-nerven som tillåts vara centrum i musiken.

Visst låter det gammalt på sina håll. Att barfotatrion här och var tagit intryck från så väl 60- som 70-talets hårdrock lär knappast vara någon hemlighet. Men på ”Two minutes to midnight” uppdaterar de konstant sitt arv till tidsenlig, svängig rock. Jag skulle med andra ord lika gärna kunna tjata om beröringspunkter med oerhört framgångsrika brittiska popakter. Black Belt gör smart musik för både själ och hjärta.

Singelspåret Road Crew är en liten pärla, med sköna rytmer och drivig gitarr. Även Off Your Hook får ett hedersomnämnande, men hela skivan är en härlig upptäcktsfärd i gränslandet mellan då och nu.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Boyii Black Belt/Neighbourhood Psychos ()
Boyii Black Belt ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner