Joyzine.se


Recension - Skiva

Everon
North, 2008
Skivbolag: Mascot Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-04-22
Hemsida: www.everon.de

Det är lite komiskt. Omslagsbilden till ”North” visar upp en ensam person som mödosamt ror bland isberg och under gråa skyar. Det ser otroligt kargt och kallt ut och förkroppsligar på ett riktigt bra sätt den smygande känsla av ödslighet som finns i musiken. För att hitta inspiration till att skriva den här musiken var bandmotorn Oliver Phillips tvungen att lämna Tyskland och bege sig till en betydligt mer enslig plats. Att döma av musiken skulle man lätt kunna tro att han styrde kosan till Nordnorge, men nej, han åkte till Holland av alla ställen.

Kombinationen tysk som åker till Holland för att skriva storslagen rock i den progressiva skolan får lätt varningsklockorna att börja ringa. Speciellt om denna börjar orera om stormar som ven om knutarna och piskande regn som inverkade på skapandeprocessen. Det skulle kunna vara pretentiöst och överdrivet som 99% av allt annat inom den här genren från Tyskland, men nej, ”North” är ruggigt bra.

Everon har inte släppt en platta på sex år och när de nu lösgör ”North” sprudlar det av lust. Inte för att det är någon särskilt översvallande glad historia, men mycket jobb har lagts ner på att hitta rätt stämning. ”North” är i grund och botten en ganska sorgsen skiva som framförallt har väldigt vackra låtar.

Det sparas inte på keyboards och storslagna arrangemang, men blir aldrig svulstigt eller så där bajsnödigt bombastiskt som tyskar brukar vilja ha det. Likaså är det snyggt progressivt utan att kännas dammigt eller sökt så som många proggare inom hårdrockssvängen låter idag. Everon har helt enkelt bara hittat helt rätt med sin storskaliga rockmusik, som på flera ställen gränsar till rockopera. Det enda som går att skratta åt i det här sammanhanget är att Oliver Phillips behövde åka till Holland för att kunna skriva om nordliga orkanvindar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner