Joyzine.se


Recension - Skiva

Nation Beyond
The Aftermath Odyssey, 2007
Skivbolag: Burning Star Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-12-11
Hemsida: www.nationbeyond.com

Jonas Karlgren och Joakim Hedestedt är två grymt häftiga metalmusiker som varit med i band som haft äran att öppna för kändisar som Judas Priest, King Diamond och Paradise Lost. En dag fick de den otroligt originella snilleblixten att komponera ett konceptalbum byggt på körer och klassiska arrangemang i sann episk anda. Givetvis behövdes en story utöver det vanliga, med spännande inslag av kärlek och hat. Saken var biff, det hela skulle utspela sig i efterdyningarna till en kärnvapenkatastrof.

Kära nån, klockan klämtar, det är snart 2008 och Burning Star Records försöker marknadsföra ”The Aftermath Odyssey” som om det vore det häftigaste nyskapande. Det är så att jag skäms å deras vägnar när jag läser kringmaterialet som medföljer skivan. Konceptuell episk metal är så uttjatat som det bara kan bli.

Idén som de två herrarna bakom Nation Beyond jobbat med må vara ooriginell, men den är inte rätt igenom dum. Vad som däremot är dumt är att sikta mot en storslaget episk platta när man inte har resurser till det. För att ”The Aftermath Odyssey” skulle fungera som uppslaget beskrivs hade det behövts en överutrustad superstudio, en budget till att hyra in en hel polsk symfoniorkester och en producent som förmådde att göra det bästa av materialet.

När de i grunden ganska anonyma kompositionerna presenteras i en burkig lågbudgetproduktion med synthstråkar blir resultatet inte särskilt översvallande. Jag ser inga Sagan om ringen-vidder, inga hjärteskärande dramer eller en story som engagerar till döds. Bara en samling tämligen trista svenska metalmusiker som inte kommit längre än till ett standardsläpp på ett obetydligt skivbolag.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner