Joyzine.se


Recension - Skiva

Gyllene Tider
Finn Fem Fel, 2004
Skivbolag: Capitol
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2004-07-20
Hemsida: www.gyllenetider.com

Per Gessle må vara en man med känsla för att skriva hitsinglar. En man med guldfingrar som ger ifrån sig skiva på skiva med härlig sommarmusik. Den här gången fungerar det ändå inte. Det låter som om ”Finn Fem Fel” är en skiva som stressats fram inför den stundande sommarturnén. Den bjuder på ganska ogenomarbetat material som känns en aning daterat.

Det är fel att mer än hälften av materialet på en Gyllene Tider-platta känns som utfyllnad. Den spontana känsla jag har efter att ha lyssnat igenom plattan några gånger är att bandet gjort bäst i att inte släppa den. Att ge sig ut på en nostalgisk turné utan nytt material i bagaget. Nu slår de på sätt och vis sönder bilden av sig själva och visar med smärtsam tydlighet upp att de inte är några ynglingar längre. Att Gessle förmodligen använde sina bästa idéer till fjolårets succéalbum ”Mazarin” hjälper inte heller.

De två singelspåren En sten vid en sjö i en skog och Tuffa tider (för en drömmare) är missvisande då de är skönt pulserande pophits. I övrigt är det klassiskt Gyllene-material som bjuds, men utan den där melodikänslan och glimten i ögat. Låtarna fäster inte och är inte alls några spralliga vitamininjektioner. Snarare slarvigt sammanfogade plagiat av tidigare brottarhits. Och Beach Boys-flirtar är inte alls lika roligt så här 20 år senare.

Handklapp borde vara kriminellt! Speciellt om det infogas i flertalet låtar på en platta. Men det är klart, ska man sälja snyggt paketerad popmusik till medelsvensson fungerar det självklart alldeles utmärkt. Personligen hoppas jag att flertalet av låtarna från ”Finn Fem Fel” exkluderas från sommarens setlista.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Musikalisk profithysteri
Nostalgi är bra för själen
Gyllene Tider (2004-07-28)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner