Joyzine.se


Recension - Skiva

Torpedo
We, 2011
Skivbolag: Assembly Line
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-04-27
Hemsida: www.torpedoband.com

Vill man vara cynisk är det lätt att linda in sig i spekulationer kring att Torpedo desperat jagar det där som kallas för framgång. En sådan teori skulle lätt kunna backas upp på saker som att de till den här skivan helt övergett det sound som de hade när de debuterade samt blivit missnöjda över stjärnsamarbetet med Justin Timberlake och därmed slagit sig i lag med producenten bakom bland annat The Knife och Fever Ray. Nytt sound och enbart framgångsrika kollaboratörer således.

Kanske är det så att Torpedo bara jagar framgång, vad vet jag, men jag skiter i vilket när resultatet låter så förträffligt som ”We”.

För ”nya” Torpedo har flera dimensioner och är så intrikat att det är svårt att sluta lyssna. Riviga indiegitarrer har helt och hållet lagts åt sidan till förmån för en betydligt mer elektronisk ljudbild. Korta utbrott till låtar har skickats tillbaka ner i skivkatalogsträsket till förmån för utdragna skapelser där lager läggs till lager och partier okonstlat staplas på varandra.

”We” är dessutom fullständigt proppad med igenkänning. Jag vet inte hur många gånger jag stannar upp med känslan av att ”jösses det här känner jag igen så väl” för att sedan konstatera att så nog inte är fallet. Precis så som riktigt smart popmusik ska fungera med andra ord. Här kan man kroka upp sitt referensrabblande på David Bowie, på U2 eller på gammal hederlig 80-talssynth, men på något sätt är ”We” större än så.

Det är ett storslaget album som är så mångbottnat och känslofullt att den enda slutsatsen man egentligen kan dra är att Torpedo slutligen hittat in på precis rätt väg.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Den Stora Sömnen
Torpedo
Torpedo (2010-01-01)
Torpedo (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner