Joyzine.se


Recension - Skiva

Monogatari
One Step Forward and Two Steps Back?, 2013
Skivbolag: Monogatari Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2013-04-09
Hemsida: facebook.com/monogatariii

Sebastian Ungh, som döljer sig bakom artistnamnet Monogatari, har gift sig, köpt hus och skaffat barn. Enligt uppgift ska han dessutom ha hunnit spela in en trilogi med ny musik under tiden som förflutit sedan debutalbumet som heter något så långt att ingen ens orkar läsa ut titeln. Men efter att ha umgåtts intimt med ”One Step Forward and Two Steps Back?” sitter jag fortfarande här och undrar om den där första delen har börjat än.

Skämt åsido, det är klart att den har börjat. Men den här skivan ger verkligen lågmäldheten ett ansikte. Den definierar uttrycket i sin allra renaste form. Det är musik som kräver total koncentration och som även om man upplåter denna är så subtil att det är svårt att få grepp om detaljerna. Ett ödesmättat och väldigt smånätt soundtrack som lätt blir förgängligt om det bara tillåts puttra i bakgrunden.

Sebastian Ungh undersöker en instrumentskatt som inhyser banjo, charango och bouzouki lika väl som saz och ukelele. Han angriper samtliga instrument på samma sätt. Som om han är livrädd för att ha sönder dem. Så försiktigt, så lunkande låter det på ”One Step Forward and Two Steps Back?”.

Just det här nätta handlaget gör att det som helhet är väldigt svårt att ta till sig skivan. Det blir aldrig så intressant som jag (och säkert även musikanten) vill att det ska vara. Visst skapar Monogatari en väldigt tilltalande ödesmättad, ganska mörk, känsla och stämning på sina håll, men det räcker inte för att bära upp en hel skiva.

Nästa giv i trilogin uppges vara byggd på en stökigare rockuppställning och trean ska byggas på klaviaturinstrument, det är möjligt att de här tonerna får ett betydligt mer begripligt sammanhang ställda bredvid sina syskon. Men i ensamt mak, nej jag är inte helt övertygad.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner