Joyzine.se


Recension - Skiva

Nueva Etica
Inquebratable, 2006
Skivbolag: Alveran Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-12-05
Hemsida: xnuevaeticax.com.ar

En sångare: klassikt, funkar i alla lägen.
Två sångare: Kan fungera nog så bra, kräver dock mycket av båda sångarna.
Tre sångare: Här behöver det vara riktigt bra för att funka, risken för totalhaveri är överhängande.

Nueva Etica sällar sig till kategori nummer tre, sydamerikanerna har inte mindre än tre gastare, detta inom en genre som dock ger utrymme för lite olika tolkningar av vokala prestationer. Frågan lyder således: kommer det bära eller brista?

När jag hör orden ”sydamerikansk hardcore” är dessa ord mer eller mindre synonymt med ett viss Max Cavalera och dennes tidigare och nutida förehavanden. Förvisso en ganska snäv tolkningsram, men efter Sepulturas tidigare framgångar får helt enkelt band av det mer hårdare slaget finna sig i att jämföras med dessa giganter.

”Inquebratable” är en hård liten nöt att knäcka. För det första behöver jag inte ge mig i kast med några svårare textanalyser, samtliga låtar framförs på vad jag förmodar är portugisiska. Istället kan jag lägga allt fokus på musiken och arrangemangen. Men först ytterligare en liten rolig parantes, i denna sjumanna orkester finner vi två med efternamn Bulldog respektive Pitbull, och en tredje med efternamn Punga. Varför det sista är roligt lämnar jag vidare till er att avgöra. Jag vet, taskig humor.

Musikmässigt erbjuder ”Inquebratable” inget som sticker ut nämnvärt. Klassisk träskaktig sydamerikansk hardcore. Det är lagom tungt, lagom malande och lagom många snabba passager. Slätstruket är nog ett annat, och mer klädsamt, ord. Något att peka ut skulle väl vara det fenomen jag försökte peka på i början, behövs det verkligen tre sångare i samma band? Tre sångare som inte gör något annat än just sjunger ska tilläggas.

I Nueva Eticas fall blir detta just deras fall. Kvaliteten sångarna mellan är betydligt skiftande. Från högt till lågt på endast en sångstrofs avstånd. Antingen måste alla vara jämnbra eller jämnsunkiga, något mittemellan funkar inte. Resultatet blir bara förvirrande och dåligt. Och överflödigt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner