Joyzine.se


Recension - Skiva

Korn
III: Remember Who You Are, 2010
Skivbolag: Roadrunner Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-08-25
Hemsida: www.korn.com

För mig som gammalt insnöat fan är det naturligtvis oerhört glädjande att titeln på detta Korn-verk är en klockren produktbeskrivning av vad som kan höras när plasten snurrar igång. Det allt mer decimerade gänget från Bakersfield minns varifrån de kom och gör sitt bästa för att ta musiken en aning mer tillbaka mot rötterna. På ”III: Remember Who You Are” mullrar den organiska ljudbild som kunde avnjutas på debuten, som lyfte ”Follow The Leader” och ”Issues” mot skyarna och som rent av gjorde ”Take A Look In The Mirror” till en minnesvärd platta.

Efter att Brian ”Head” Welch valt att hoppa av bandet för att umgås med gud gick Korn igenom en identitetskris. Resultatet blev några plattor där det antingen saknades låtmaterial att hurra för eller där elektroniska experiment tilläts ta överhanden över vad som egentligen är bandets essens. Jag tänker naturligtvis på ”See You On The Other Side” och ”Untitled”. Skivor som knappast tillför särskilt mycket i den digra Korn-diskografin.

Men nu är det återigen andra bullar som gäller. Jag erkänner villigt att jag mer eller mindre räknade ut Korn efter dassiga ”See You On The Other Side”, men att jag efter fjolårets synnerligen starka insats på Arvikafestivalen trots allt började få tillbaka hoppet. ”III: Remember Who You Are” är beviset på att man aldrig ska sluta hoppas.

Här gör Korn äntligen det man är bra på igen. Nedstämd psykotisk metal där Fieldys bas mullrar besatt genom hela plattan och där Jonathan Davies kvider på ett skönt karakteristiskt vis. Utan att försöka efterhärma flyktade trumslagaren David Silviera gör nytillskottet Ray Luzier dessutom ett riktigt naturtroget jobb bakom pukorna. Det låter Korn så det bara stänker om det och det gör det på precis rätt sätt. Herrarna minns vilka de är och var de kommer ifrån.

Med allt detta sagt måste man dock ändå konstatera att bandet givetvis har sina finaste stunder bakom sig. ”III: Remember Who You Are” låter genuint Korn och är kul att lyssna på, men innehåller inte alls samma hitkavalkad som tidigare stordåd kunnat ståta med. Pop a pill och Are you ready to live? är förvisso sjukt starka låtar, men som helhet är det här ändå snarare en stor Korn-vägg än så mycket annat. Som om det egentligen skulle spela så stor roll. Så länge Korn låter som de gör på den här plattan är de fullt berättigade att fortsätta släppa skivor.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2012 enligt Ricky Holmquist
Hultsfreds vassaste band 2006
Korn (2002-01-01)
Korn (2007-06-14)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner