Joyzine.se


Recension - Skiva

Waltari
Release date, 2007
Skivbolag: Dockyard 1
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-04-03
Hemsida: www.waltarimusic.com

Vad vill Waltari egentligen med sin musik? Finnarna har lallat runt sedan början på 90-talet, har därmed otaliga album på sitt samvete och har gjort det till sin grej att mixa musikstilar hej vilt. På nya långköraren ”Release Date” är dock det enda jag kan hitta ett självändamål. Att just blanda olika stilar tills det blir en schizofren soppa av det hela. Är det verkligen något sådant ynkligt Waltari nöjer sig med nuförtiden?

Ännu ynkligare blir det när finnarna inte alls lyckas framstå som särskilt ombytliga. De har säkert uppfattningen att de är det själva, men större delen av speltiden låter de som ett slentrianmässigt Lordi eller en oengagerad Rob Zombie. Mellan de två lägena pendlar orkestern mest hela tiden. Några avsteg görs – i de bästa drar Waltari åt Downsets tidiga rapmetal i de sämsta mot hurtig power metal – men de är få.

Jag hittar inga andra anledningar till att släppa en sådan här platta än att hålla bandet vid liv. I en tid av crossovers framstår finnarna som tämligen oförargliga och några större låtskrivare tycks de inte heller vara, i alla fall inte längre. Om självändamålet är att mixa stilar på ett uppseendeväckande sätt och resultatet blir så här harmlöst bör det nog vara dags att fundera på att slå igen boken.

Waltari vill förmodligen vara metal, men ”Release Date” är egentligen aldrig nära. Uppvärmarturné åt Lordi sista desperata försöket att hålla karriären vid liv?

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner