Joyzine.se


Recension - Skiva

Menomena
Friend and Foe, 2007
Skivbolag: Barsuk Records
Av: Maria Wikström
Publicerad: 2008-03-02
Hemsida: www.menomena.com

Menomena fläskar på i första låten som om det inte fanns en morgondag. Det är han med Damon Albarn-touch (som i Blur snarare än Gorillaz) som sjunger (sångarrollen är något som skickas runt i bandet visar det sig senare). Varför han har Damon Albarn-touch kan jag tyvärr inte förklara. Dialektalt borde det ju i vilket fall som helst inte finnas några likheter mellan folk från Portland och London. Hur som helst så är den en bra förstalåt, Muscle ’n flo, som börjar med bara tunga trummor och pulserande bas. De tre medlemmarna fyller efter hand på med fler och fler instrument, vrider sig och vänder sig, kraschlandar i försiktig sång och pianoklinkande för att tillslut sluta ungefär där de började.

”Friend and Foe” rullar på som ett oljefat som Menomena fyllt med lite allt möjligt som de kände för och sedan knuffat ut från toppen av en lång trappa. Ibland stannar skramlandet upp i oväntat finstämda låtar med oväntade inslag som Anthony & the Johnsons-liknande körer i Rotten hell och ynklig sång och blås som låter som du-svarade-fel-i-frågesporten-trudelutter i My my. Menomena låter som ett indierockband som inte förtrycker några idéer alls. Allt är välkommet och måste testas i alla fall en gång. Vissa saker fungerar förstås bättre än andra, och återkommer i flera låtar, vilket är tur, annars hade det varit en helt otroligt spretig skiva.

Tydligen fick omslaget en Grammynominering i kategorin ”best recording package”. På recensionsexemplaret jag fick har något bättrat på lite med extra kladd, det visar sig vara autografer när man tittar närmre. Vad nu de ska vara bra för på en recensionskiva är för mig ett mysterium. Att sitta och titta på ett skivomslag som har tillräckligt många illustrationer för att fylla en hel serietidning är däremot ganska underhållande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner