Joyzine.se


Recension - Skiva

Elvira Madigan
Witches, 2003
Skivbolag: Black Lodge
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2003-05-27
Hemsida: www.elviramadigan.com

”Witches” är en resa genom ett musikaliskt landskap där inga regler är självskrivna, där inga ramar finns som inte går att bryta. Helt enkelt en värld där den enväldige härskaren och kompositören Marcus Hammarström gör precis vad han själv vill. Ibland kan man tycka att det vore bättre med flera musiker så att materialet kan värderas och de bästa idéerna från varje skalle kan plockas ut. I det här fallet känns det dock som om det är tur att ingen lagt sig i musikantens bångstyriga idéer. Det skulle sannolikt förstöra den dynamik och den konstnärliga framtoning som genomsyrar hela verket.

Som ni säkert förstår vid det här laget är Elvira Madigan ett soloprojekt där redan nämnde Marcus spelar alla instrument och producerar hela kalaset själv. Jag måste säga att jag är hänförd. Multiinstrumentalisten svänger sig mellan ren black metal och näst intill klassisk musik och visor. Däremellan finns ett brett spektra av stilar som utforskas med fingertoppskänsla. Det är långa stunder oerhört vackert. Hammarström blandar också friskt mellan svenska och engelska i texterna, jag brukar inte gilla sådant, men här fungerar det onekligen. Det går inte att sätta en etikett på Elvira Madigan och jag skulle snarare vilja kalla det för konst än en regelrätt platta.

Låtarna duger alldeles utmärkt som de är en och en, men det är när de fogas samman som en enhet den största lustkänslan kommer. Kontrasterna mellan det råa och det vackra är så väl hänförande som oväntade och det som bara skulle ha kunnat bli en schizofren blandning blir istället ett symfoniskt mästerverk.

Det ska erkännas att ”Witches” inte är någon lätt platta och att det krävdes många lyssningar innan mästerligheten framträdde i full glans. Men när alla bitar faller på plats är det svårt att värja sig. Det faktum att många melodier är instrumentala tillför också det en extra dimension. ”Witches” visar att musik inte måste innehålla uppenbara hookar och tuggummirefränger för att sätta sig i hjärnan. Elvira Madigan visar att musik ibland går hand i hand med begreppet konst.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Elvira Madigan (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner