Joyzine.se


Fem korta

Merche Corisco

Fem korta frågor till spanska sångerskan Merche Corisco som nyligen släppte albumet ”Oasis” i Sverige...

Merche CoriscoDitt album ”Oasis” har slutligen släppts i Sverige. Hur skulle du, sett utifrån musiken så väl som känslorna och lyriken, beskriva skivan med egna ord?
Well, ”Oasis” är ett reflekterande album. Jag talar om allt runt omkring oss i samhället och rent av om de innersta känslor som alla har känt förut. Jag talar naturligtvis om kärlek, universell kärlek som en Panacea för den här världen. Jag tar upp att solen förr eller senare kommer att skina på dig.

Alla instrumenten hjälper mig att uttrycka dessa saker. Jag använder mig av elgitarrer, loopar, sequencers, fiol, bas, piano och samtliga hjälper till att göra att texterna känns mer verkliga. Det vita, det svarta, det mjuka, det tuffa, det galna, det kärleksfulla, det otrevliga och alla de motsatspar som gör livet till vad det är.

Du har spelat in några av dina låtar på engelska tidigare, tanken har aldrig slagit dig att spela in ett helt album på det språket? Varför är spanska ett kraftfullt sångspråk?
Det stämmer att jag gjort två av mina låtar på engelska...men i slutändan spelar det ingen roll vilket språk jag sjunger på eftersom musik är ett universellt språk. Människor kan känna den och förstå väldigt mycket utan att verkligen förstå orden. Det är det som är det magiska med musik. Ibland mixar jag spanska och engelska i mina låtar, varför inte liksom?

Men för det mesta skriver jag ändå på spanska eftersom där kan jag uttrycka mig bättre än på engelska. Men engelska är ett väldigt kraftfullt språk att använda sig av, kanske spelar jag in ett helt engelskspråkigt album någon dag. Det vore kul.

Jag har förstått att du då och då spenderar en del tid i Sverige, vilka är dina intryck av och känslor för vårt land?
Det känns precis som att jag har varit här förut, kanske i ett tidigare liv eller kanske i mina drömmar. Det är ett väldigt vackert land, till och med på vintern även om jag har svårt för kylan. Men när jag säger att Sverige finns i mitt hjärta beror det främst på att jag haft väldigt fina erfarenheter av publiken under mina konserter. Alla har trots att de flesta inte förstår ett ord av vad jag sjunger varit väldigt snälla och det är magiskt.

Tycker du att det är en stor skillnad mellan den svenska och spanska musikscenen?
Nej, egentligen inte. Det skulle väl vara att i Spanien är det vanligare att folk lyssnar på flamenco eftersom det är en del av kulturen...men jag har blivit överraskad av att ni i Sverige kan höra så väldigt mycket olika typer av musik på radio. Av god kvalitet dessutom, väldigt intressant.

Vilka är dina fem favoritartister genom alla tider?
Jag lyssnar på väldigt många olika typer av musik, det beror på tillfället. Men bland mina favoritartister måste jag naturligtvis nämna Janis Joplin. Vanligtvis sjunger jag Piece of my heart under mina konserter. Jag har lärt mig mycket av hennes attityd – inte i hennes privatliv utan på scenen naturligtvis. Björk är den mest originella artist jag någonsin lyssnat på, jag gillar hennes uppträdanden väldigt mycket. Radiohead är en av mina favoritgrupper eftersom de kan uttrycka sina melankoliska melodier i symbios med de psykopatiska känslorna i samhället. Jamiroquai är grymt kul, jag gillar verkligen hans funkdansmusik och sedan naturligtvis också Erykah Badu, elegansen i hennes först är fantastisk.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2010-07-16
Foto: Privat
Hemsida: myspace.com/merchcorisco

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner