Joyzine.se


Recension - Live

Soilwork
Getaway Rock Festival, Gävle
2013-08-09
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2013-08-10
Hemsida: www.soilwork.orgJag har tappat Soilwork lite under 2000-talets andra halva. Inte så att jag slutat lyssna och uppskatta, men nyfikenheten och intresset har kanske inte varit fullt lika intensivt som det var fram till ”Stabbing The Drama” (2005). Varför kan jag inte på något vis svara på. Det har bara blivit så.

Därför är det glädjande att uppleva vilken slaktmaskin Skåneorkestern utvecklats till. Senaste dubbelmackan ”The Living Infinite” skvallrar förvisso om att Soilwork tagit på sig ett lite robustare ställ och låtit kraft smyga framför melodi i många lägen. Men när de smattrar ur sig det nya materialet live är det överraskande rått. På ett bra sätt.

Tyvärr är ljudet lite i murrigaste laget. En något klarare mix hade förmodligen kunnat förhöja intrycket ytterligare (det är rent av som om lysande frontmannen Björn ”Speed” Strids skånska blivit ännu grötigare sen sist), men det är inte dåligt. Nyanserna går fram i exempelvis en smattrande projektil som Tongue och publiken är inte sen att respondera till många av låtarna med circle pits och svettigt röjande.

Soilwork har gått från melodiösa mjukisar till brutala slaktare utan att egentligen tumma det minsta på sitt signum eller vad som är gruppens essens. Nya rökare till trots kommer man dock inte ifrån att det är äldre örhängen som är höjdpunkterna. Nerve och Stabbing The Drama sitter så snyggt den här aftonen att man inte kan vara annat än nöjd.

Överdjävlig teknik behöver inte utesluta finessrikt och tilltalande låtmaterial. Soilwork bevisar att man kan slå knut på sig själva och ändå tala direkt till hjärtat. Imponerande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2008
Årets bästa skivor 2010 enligt Mikael Mjörnberg
Soilwork (2006-06-17)
Soilwork (2011-06-17)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner