Joyzine.se


Recension - Skiva

Vinyl Floor
Peninsula, 2012
Skivbolag: Karmanian Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-02-20
Hemsida: www.vinylfloor.dk

På detaljnivå är konceptet på ”Peninsula” alldeles för filosofiskt luddigt för att jag ska orka engagera mig. Pretentiöst om ni så vill. Men i grova drag handlar skivan och dess två akter om Utopia respektive Dystopia. Ni vet, det positiva klackarna i taket på den ena sidan och den bistra depressionen på den andra. Mellan dessa båda extremer kan danskarna sen ställa mängder av frågor och problematisera sitt tema med hjälp av musik.

Med andra ord förstår ni att Vinyl Floors andra fullängdare är en synnerligen dramatisk historia om knappt 47 minuter. Vare sig man gräver ner sig i det ambitiösa konceptet eller inte finns mycket att hämta i de två akterna. En synnerligen god känsla för melodier och spröda poparrangemang blandas här med en burdus och ibland rent av postrockig framtoning.

Det är musik som är skapad för albumformatet och som säkerligen skulle vara ganska svår att göra rättvisa live, i alla fall i den här tappningen. Men just likt Queen (utan att rent musikaliskt sätta likhetstecken mellan de två grupperna) kastar sig Vinyl Floor från det spröda och oerhört vackra till det storslaget mullrande på ett väldigt tilltalande sätt.

Sånginsatserna är riktigt vassa och med hjälp av ylande gitarrer, finstämda pianon och försiktiga stråkar skapar danskarna trots allt motsatsbilder och den där kampen mellan de två stadierna som jag lite raljant avfärdar i recensionens inledning. Det är dramatiskt utan att slå över i navelskåderi och det är en riktigt bra platta även för dem som ger blanka fan i vad den egentligen handlar om.

Musikaliskt träffar Vinyl Floor riktigt rätt här.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner