Joyzine.se


Recension - Skiva

Charta 77
I drömmarnas land 83-03, 2003
Skivbolag: Birdnest Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2004-01-13
Hemsida: www.birdnest.se/charta

Första tanken inför den här kompilationen är ganska förståeligt en stor suck. Det känns som att kvoten för Charta-samlingar är fylld för länge sedan. Att bandet vill fira ett 20-årsjubileum känns i sammanhanget ganska ovidkommande. Men nu är ju saken den att de gamla Charta-låtarna är förbannat bra. Hur onödig ”I drömmarnas land 83-03” än är så är det en förbaskat vass dubbel!

Första skivan är en kavalkad av hits från Chartas karriär. 20 melodier får gestalta deras musikaliska vandring och gör det på ett juste sätt. Det finns så många guldkorn i bandets historia att det skulle vara otroligt svårt att misslyckas med en sådan här greatest hits-platta. Ändå tycker jag att urvalet är lite lamt. Jag hade hellre sett att mer tyngdpunkt lagts på bandets två bästa plattor ”Grisfesten” och ”Tecken i tiden”. Låtarna från ”G8” hade vi gott klarat oss utan och istället uppskattat att få höra exempelvis När världssamvetet tog semester och Herrarna i sandlådan.

Herrarna i sandlådan får vi dock avnjuta på CD2. Dock i en något annorlunda tappning. På denna CD har svåra spår, outgivet material, nyinspelningar och liknande grejer inkluderats. Nämnda låt finns här precis som Tiga är guld och Vi vill ha svar i engelska versioner. Lite lustigt. Denna andra platta är rakt igenom trevlig nostalgi, det är kul att få höra vad som pågått vid sidan av inspelningarna av de riktiga albumen. Dock tycker jag att Onkel Kånkel-covern Åka femtiotalsbil är lite väl uttjatad vid det här laget.

Charta 77 kommer undan med en samling även den här gången. Inte så oväntat kanske? ”I drömmarnas land 83-03” är lika bra som introduktion för nybörjare som en skön platta för die hard-fansen. Om jag tillåts att vara lite klyschig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Charta 77 (2004-01-01)
Charta 77 (2001-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner