Joyzine.se


Recension - Skiva

Mattias Lies
S/t, 2005
Skivbolag: Lies Musik
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-09-27
Hemsida: www.mattiaslies.se

Det är väldigt enkelt att i dagens musikklimat vara en solosatsande snubbe med musikalisk bas i popmusiken. Det går femton på dussinet nuförtiden. Samtidigt skulle jag kunna tänka mig att det inte är lika lätt att vara Mattias Lies , trots att han passar väl in på ovanstående beskrivning. Anledningen är enkel, han ägnar sig inte åt konventionell singer/songwriter-musik. Han har sin bas där och ger sig sedan in i ett djärvt experimenterande med så väl jazz som svensk folkmusik. På gott och ont självklart, men om inte annat en hisnande och spännande upptäcktsfärd.

Det är något speciellt med sången på den här debutinspelningen. Inte just själva röstklangen utan snarare något dialektalt. I vissa stavelser bryter Mattias ut i något som jag spontant associerar till Trafik-Trolle. Ni vet Michael B Tretows helfestliga uppföljare till Anita och Televinken. Men låt er inte skrämmas. Mattias sjunger bra, inte minst känslofyllt, det är bara jag som reagerar på just den lilla fraseringsförändringen. En sådan som inte är dålig utan snarare utmärkande och personlig.

Att det är förknippat med pretentioner att införliva folkmusik i en annars ganska standardiserad genre går inte att komma ifrån. Stundtals leder det till att allt går överstyr och blir högtravande, nästan lite fånigt. Men större delen av materialet har en trolsk väldigt fästande känsla. Spår som Tiden och Kungens slagskepp fungerar utomordentligt. Inte minst om natten. I Skogstokig bjuder herrn på en rent instrumental folkmusikskomposition. En stämningsfull och mycket bra sådan. Jag tänker på svensk sommar, på Änglagård, rent av på svensk 70-talsporr.

Även om Mattias Lies stundtals simmar på lite väl djupt vatten, ror han i slutändan sin båt säkert i hamn. Den här skivan kan fungera både för människor med smak för folkmusik som för ungar som bara bryr sig om Håkan Hellström . Det är ett modigt projekt som tål att beundras.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Mattias Lies (2008-01-01)
Mattias Lies (2013-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner