Joyzine.se


Recension - Skiva

Evergrey
Glorious Collision, 2011
Skivbolag: SPV
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-03-11
Hemsida: www.evergrey.net

Nej, jag och Evergrey blir inte ett den här gången heller. Alltid tycks det vara något som står ivägen för den totala ömsesidiga uppskattningen.

Visst är det så att jag och Tom S Englunds skötebarn kommit betydligt närmare varandra på senare år än vad som var fallet på de tidiga plattorna. Det handlar väl om utveckling på båda håll antar jag. På senaste given ”Torn” började jag faktiskt se att Evergrey tagit sig loss från det ostigt pretentiösa och börjat nosa sig fram mot något modernare, mer tillgängligt, men det finns fortfarande en vägg mellan oss när den till stora delar nya orkestern (mer än hälften av medlemmarna är utbytta) släpper loss ”Glorious Collision”.

Plattan öppnar med lysande Leave It Behind Us där potent metal går hand i hand med en tjusig refräng och de där smygprogressiva grejerna som Tom S Englund uppenbarligen älskar. Sedan fortsätter det med en hel uppsjö av välproducerade, tunga och snygga riff lika väl som flera refränger som snabbt hittar den där dumådran som gör att man ständigt går och nynnar dem. Frontmanens sånginsats är dessutom lysande.

Ändå når Evergrey inte helt och hållet fram till mig. Anledningen är att de fina beståndsdelarna inte alls lika ofta fasas ihop till riktigt bra låtar. Istället blir det brottstycken som rastlöst seglar omkring och bjuder på stunder av briljans, men utan att erbjuda någon särskilt imponerande helhet.

Mot bakgrund av ovanstående är det dessutom lätt att konstatera det faktum att ”Glorious Collision” är alldeles, alldeles för lång. En och en halv timme Evergrey är betydligt mer än vad gemene lyssnare orkar med. Englund och company hade tjänat på att stryka fyra, fem av sina kompositioner och kanske försökt pussla in de snygga bitarna därifrån i andra låtar istället.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

In Flames
Hultsfreds vassaste band 2008
Evergrey (2008-01-01)
Evergrey (2009-05-22)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Lee, 2011-03-22 12:09:10 (85.228.100.207)

en och en halv timma??? Wtf...!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner