Joyzine.se


Fem korta

Merit Hemmingson

Fem korta frågor till Merit Hemmingson, legendarisk orgelspelerska.

En kort resumé, vem är Merit Hemmingson och vad har hon sysslat med under årens lopp?
Jag är en helt vanlig men ändå ovanlig bondtjej från Jämtland som redan när jag "kläcktes" var ett "musikfreak", på den vägen är det. Jag har alltså spelat musik i hela mitt avlånga liv och tycker nu att det är roligare än någonsin, trots ett tufft musikklimat. Jag började med jazz och är kanske mest känd för mina tolkningar av svensk folkmusik i början av 70-talet.

Vad kan vi förvänta oss för tongångar på din nya platta?
På mitt nya album ”Touch” kan man höra egna låtar såväl som traditionella svenska och irländska folkmelodier i en lugn avstressande atmosfär med mycket röster och orglar.

Ganska nyligen arbetade du tillsammans med bland annat medlemmar från The Ark, hur kom detta sig och vad var det för projekt?
Ola Salo och Martin Axén i The Ark har i många år lyssnat och "diggat" mina folkmusik-plattor från början av 70-talet. Jag fick bland annat gästspela med gruppen på Hultsfred för snart tre år sedan. Sedan tog de initiativet och satte ihop samlingsalbumet ”Merit - Queen of Swedish Hammond Folk Groove”, som släpptes för några månader sen. Där producerade de även en låt som jag spelade in live med två av medlemmarna från Dungen och Jojje Wadenius.

Vilka skulle du säga är de tre mest fascinerande musikerna/artisterna du haft möjlighet att arbeta tillsammans med, vare sig det handlar om att spela live eller spela in i studio?
Jag gjorde en platta med Sivuca, en brasiliansk gitarrist/dragspelare som kom till Sverige med den afrikanska sångerskan Miriam Makeba i slutet av 60-talet. Han är albino och såg redan då ut som ett litet troll, en riktig glädjespridare.
Beppe Wolgers samarbetade jag med både på platta och under olika kyrkokonserter i början av 70-talet. Han var en storväxt och karismatisk person som jag hade stor respekt för.
Ola Salo, sångare i The Ark, är en stor artist och en underbar människa som inspirerat och betytt mycket för mig på många sätt, han kommer att gå långt. Även Martin Axén, en av gitarristerna i gruppen, har betytt mycket. Jag har jobbat ihop med de två både live och i studio, nu senast med mitt samlingsalbum.

Kommer det finnas chans att se dig och din hammondorgel på en livescen inom en snar framtid?
Just nu har jag inga konkreta spelplaner. Jag har beställt nya bärbara Mac:en (Macintoch /förf.anm) och tänker sätta mig med den på en fjälltopp och göra ny musik.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Christian Stenbacke 2006-04-11
Foto:
Hemsida: www.meritone.nu

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner