Joyzine.se


Recension - Skiva

The Black
Alongside Death, 2009
Skivbolag: Pulverised Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-09-20
Hemsida: www.theblackmusic.com

Exemplen på band vars musik inte är i närheten av att matcha dess fräsiga bandnamn är många. The Black är ytterligare förmågor att skriva upp på den listan. Det hade kunnat dölja sig så ofantligt mycket spännande musik bakom ett så dystert och mystiskt bandnamn, men vad vi får är skrotig black metal modell retro.

Egentligen handlar det här om en comeback av bandet som härjade under 90-talets början och än idag försöker vinna billiga poänger på att Jon Nödtveidt kollaborerade med dem då. Idag består sättningen främst av ett lite ommöblerat Tyrant (vars gitarrist Peter Bjärgö också hjälpt till att sätta ”Alongside Death” på plast). Att det är tal om black metal kan ingen undgå.

Och så värst spännande black metal är det inte heller. Den primitivt råa ljudbilden och grottlikt klaustrofobiska känslan för tankarna till 90-talet. Men för att komma undan med det idag utan att framstå som något mer än trötta nostalgiker krävs ett bra låtmaterial. Där fallerar The Black. Jag gillar de stunder när en rocknerv a la Satyricon tillåts sniffa på materialet, men de är tyvärr allt för få. Mest handlar det om slamrig black metal där diskanten uppenbart prioriterats före basen.

Återkomsten för The Black kommer säkerligen att hetsa upp några av de värsta nostalgikerna. Själv blir jag dock bara besviken över att ett så bra bandnamn och ett så fräckt omslag bara är kosmetika för ett annars ospännande material.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Bring Me The Horizon
Årets bästa 2012 enligt Erik Högkvist
Story Of The Year (2008-01-01)
The Blackout Argument (2009-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner