Joyzine.se


Recension - Skiva

Somber
The black machine, 2008
Skivbolag: Suicide Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-05-20
Hemsida: www.somber.se

Mitt budskap genom två demorecensioner var ytterst tydligt: Somber har verktygen, men de måste skriva intressantare låtar. Det var några år sedan och sedan dess har gruppen hunnit med att pröva lyckan på andra sidan Atlanten. Fler band borde våga på det sättet. Somber packade kappsäcken och stack på vinst och förlust och när de kom hem låg skivkontraktet hos Suicide Records och väntade.

Huruvida USA-besöket (som varade 16 månader) ska betraktas som framgångsrikt rent artistiskt eller inte lämnar vi därhän, faktum är i alla fall att gruppen skaffade sig en ny insikt i sitt låtskrivande. Det hörs på debuten ”The black machine”. Det är visserligen fortfarande så att det enda som står ivägen för en större framgång i fallet Somber är att deras låtar saknar det där riktiga bettet. De karakteristiska dragen som skiljer guldet från utfyllnadslåtarna. Men nog har gruppen gått framåt alla gånger.

Thrash har alltid varit varubeteckningen på det göteborgarna sysslar med, men USA-äventyret har uppenbart fått dem att välja bort Slayer-tragglandet till förmån för en annan influens – Testament. Inte mig emot. De senares kompakta thrash har fler fördelar än de förstnämndas masturbationsvariant av genren och i kombination med en typisk västkustapproach blir det riktigt delikat. Somber är, även om de alltid framstått som ganska stilsäkra, mer rätt i sin form på ”The black machine”.

Nu är det bara låtskrivandet som måste bli bättre. Somber är ett helt okej metalband som fler än mig säkert gärna lyssnar på, men för att bli ihågkomna krävs mer än så. Det är ett faktum att det enda jag trots idogt lyssnande kommer ihåg från ”The black machine” är några instrumentala partier.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Somber
Somber ()
Somber ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner