Joyzine.se


Recension - Skiva

Danko Jones
Bring On The Mountain (DVD), 2012
Skivbolag: Bad Taste Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-06-13
Hemsida: www.dankojones.com

Är det något band som kommer undan med ett staplande av rockklyschor så är det Danko Jones. Det kanadensiska bandet som byggt hela sin image på att omhulda och spela på klyschigheten i rock'n'roll utan att på något vis tappa bort kärleken mitt i alltihop. Och ”Bring On The Mountain” börjar ganska klyschigt...

Det är den vanliga gamla visan om hur någon fick sin första gitarr, bildade sitt första band, vilka inspirationskällor de lyssnade på och hur de sedan började turnera och fick skivkontrakt. Det är samma saker som setts i en lång rad andra musikdokumentärer, samma gamla klyschor om hur ”de inte skulle vilja ha något annat jobb” och så vidare och så vidare, men det finns en viktig skillnad. Det känns genuint genom hela den drygt 90 minuter långa speltiden.

Intervjuer där Danko Jones själv och basisten John Calabrese ödmjukt och ganska levande berättar om bandet och dess karriär korsklipps effektivt med liveframträdanden från världens alla hörn och en och annan gammal dokumentärbild från bakom scenerna. Det är stabilt hantverk, men inget nytt under solen. Ändå, det känns genuint.

Hela berättelsen om Danko Jones blir till en feelgood-historia och jag slickar ivrigt i mig varje liten minut av dokumentären. Den fängslar, det blir aldrig tråkigt. Även om det så klart inte hade varit särskilt svårt att ta med kameran bara en aning djupare in bakom kulisserna än vad som görs här.

Utöver själva dokumentärdelen bifogas en kortfilm baserad på videorna från senaste plattan ”Below The Belt” där bland annat Elijah Wood gästspelar, bandets samtliga musikvideos och en rad liveframträdanden. Tyvärr hämtas flera av de sentida hitsen från en gigantisk spelning på tyska Wacken. Det är så klart kul för de Sverigekära kanadensarna att få visa upp sig inför en så gigantisk publik, men samtidigt är det ett faktum att Danko Jones gör sig bättre på trängre och svettigare gig.

Två saker är dock synnerligen påtagliga efter att ha tillbringat några timmar i sällskap med ”Bring On The Mountain”. John Calabrese ser vansinnigt mycket bättre ut i långt hår än den snagg han en gång envisades med att köra och jag blir vansinnigt sugen på att gå och se Danko Jones live...

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Royal Republic
Peace & Love 2010
Danko Jones (2012-01-01)
Danko Jones (2009-02-28)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner