Joyzine.se


Recension - Skiva

The Don Darlings
The Shortest Straw, 2010
Skivbolag: Alleycat Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2010-03-11
Hemsida: thedondarlings.com

Självfallet måste det finnas med ett visst mått av estetik när det handlar om musik. Alla sinnen måste vara med. Ett band kan låta himmelskt, eller helvetiskt, på skiva, men sedan vara en katastrof live. Osäkra blickar, tveksam närvaro. Musiken blir därefter. Det kan vara tvärtom, man blir golvad på en livespelning och vansinnigt besviken när man väl kommer hem och lyssnar på skivan. Energin är borta, stämningen finns inte längre. Ser man ett band live måste det kännas att bandet tror på vad de gör. The Don Darlings tror på vad de gör.

Det började som genom en slump. En polares band hade spelning på Pustervik i Göteborg och dum vore man väl annars om man tackade nej till en kväll fylld av mumsig öl och svängig country (riktig). Och trevligt var det, men det är knappast polarens spelning jag kommer ihåg med välbehag. Istället kom hela kvällen att domineras av en herre i svart – The Revered. Johnny Cash, Leonard Cohen och Matt Berninger från The National i en och samma kropp. Polisonger från helvetet. Estetik och musik – när båda bitarna faller på plats är klimax nära.

The Don Darlings, med The Revered som självklar mittpunkt, spelar mörk existentiell sydstatscountry som växlar mellan snärtigt och tungsint utan ansträngning. Alltid med The Reverends mörka basstämma som sakral ledsagare. Tankarna går mer än ofta till Jace Everett och dennes titelspår, Bad Things, till Vampyrserien ”True Blood”. Titelspåret skulle lika gärna ha kunnat ha hetat The Downfall och vara skriven av The Don Darlings.

”The Shortest Straw” heter debutskivan, och även om det tagit sin tid för The Don Darlings att få ut plattan visar det sig att den till sist var mödan och slitet värd. På mindre än ett ögonblick är jag tillbaka på Pustervik den där ruggiga novemberkvällen 2007 och på mindre än ett ögonblick är jag som förhäxad av det sugande mörkret hos The Reverend och The Don Darlings. ”The Shortest Straw” kan mycket väl aspirera på att bli en av årets bästa skivsläpp redan nu, allt som nu återstår för The Don’s är att fler får upp ögonen för dessa apokalypsens fem ryttare. Ride on.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

The Don Darlings (2007-11-07)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner