Joyzine.se


Recension - Skiva

The Gathering
Sleepy buildings – a semi acoustic evening, 2004
Skivbolag: Century Media
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2004-04-20
Hemsida: www.gathering.nl

Första gången jag kom i kontakt med holländska The Gathering var när de släppte ”If Then Else” år 2000. En platta som jag tyckte bjöd på ganska bra emotionell rockmusik i gränslandet till gothmetal. Ifjol kom så ”Souvenirs”, ett enormt magplask. Musiken hade förbytts till såsig industri utan vare sig värme eller tillstymmelse till känsla. Det är möjligt att det är därför The Gathering är så snabba att följa upp den plattan med ”Sleepy Buildings – A Semi Acoustic Evening”. Jag vägrar nämligen tro att jag var den enda som tyckte ”Souvenirs” var pinsamt usel.

Nu handlar det dock om en liveskiva där bandet otroligt avskalat och i halvakustisk version smeker sig igenom fjorton låtar. Lyckligtvis hittar jag inte en enda låt från ”Souvenirs” i setlistan medan det återfinns två låtar från ”If Then Else”. Kanske lite i minsta laget, men det må vara förlåtet när favoriten Saturnine finns med. I övrigt handlar det om ännu äldre material kontra nytt sådant. Som ni förstår blir The Gatherings musik som inte är någon fart- eller tyngdexplosion ens i vanlig tappning otroligt lugn, nästintill sövande i det här formatet.

Jag skulle vilja påstå att det här är en perfekt efterfestskiva att plocka fram när slöheten börjar slå till och bara de allra bästa vännerna finns kvar i rummet. Att med öppet sinne svälja de sista klunkarna vin och avnjuta den här vackra musiken framåt morgonkvisten en söndag kan bara inte vara fel. Anneke van Giersbergen sjunger som vanligt alldeles förtrollande bra och det akustiska framförandet är känslofyllt. Det blir dock lite segt i längden, det händer alldeles för lite för att lyckas fånga en lyssnare som inte är bedövad från början.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Martin Prahl
Årets bästa 2013 enligt Jesper Robild
The Gathering (2012-01-01)
The Gathering (2003-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner