Joyzine.se


Recension - Skiva

Baaba Kulka
S/t, 2011
Skivbolag: Mystic Production
Av: Sebastian Norling Rauhala
Publicerad: 2011-07-31
Hemsida: gabakulka.com

Så kallade ”tribute-album” är tveeggade svärd. Det är å ena sidan självklart att artister ska få friheten att spela in skivor där de helt tolkar andra artisters alster som ett tecken på hur mycket de inspirerat dem. Å andra sidan kan coverversionerna bli rena karbonkopior som inte skiljer sig nämnvärt från originalen och då har man som lyssnare slösat sin tid på något som enbart är roligt för banden själva. Men det kan även slå över och resultera i att nytolkningarna tar ut svängarna till det yttersta. På ett dåligt sätt.

Gabriella ”Gaba” Kulka är en polsk artist som rör sig inom ett soundspektrum med båda delar jazz och pop med kabaréövertoner, inte helt olik Tori Amos och Kate Bush. Hon är dessutom ett överraskande stort fan av Iron Maiden, vilka hon valt att tolka, tio låtar från britternas fem första skivor. Projektet har fått namnet Baaba Kulka (ingen längre distans än så från sitt vanliga artistnamn, tydligen) och, ja…det låter därefter. Ni som hört svenska Hellsongs vet åt vilket håll det barkar. Åt skogen.

Jag kommer säkert bli beskylld för att vara en trångsynt hårdrocksrecensent, men det får för fasen finnas gränser för vilken sorts SKIT som tillåts tryckas på skiva! För vem i hela Hälsingland vill i nyktert tillstånd höra Number of the beast-riffet spelas genom en keyboard som låter misstänkt mycket MIDI?! Eller höra Aces high omstöpt i en hemsk storstads-electronica? Och To tame a land som en äcklig psykedelika-röra komplett med arabiska melodier?! Usch, just denna version frammanar dessutom hemska bilder av skäggiga shejker med elvaåriga haremflickor som dansar ”eggande” framför dem!

Den stora frågan är ju då vilken målgrupp det här ska rikta sig mot? Gabriella Kulkas egna fans? Tror knappast brittisk hårdrock med trilling-gitarr är något som stroppiga jazzkärringar bryr sig vare sig i någon form. Iron Maiden-fans med sinne för humor?

De kommer nog istället som jag fundera över vilket skivans framtida användningsområde kan bli: ölglassunderlägg, frisbee eller måltavla för älgstudsaren.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


O, 2011-08-10 20:07:41 (85.229.103.196)

Gillar avslutningen, bättre blir det inte!!!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner