Joyzine.se


Recension - Skiva

The Gathering
Disclosure, 2012
Skivbolag: Psychonaut Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-09-13
Hemsida: www.gathering.nl

Var har man holländska The Gathering? Det är en fråga som har varit i princip omöjlig att ge ett vettigt svar på inför varje nytt skivsläpp. Det som från början startade i mörk metal har på vägen hunnit gosa med gothrock, postrock, industrirock och allmänt experimentella tongångar. Den enda konstanten har egentligen varit att en kvinna med enorma röstresurser stått i fronten. Länge Anneke van Giersbergen, numera Silje Wergeland.

”Disclosure” är inget avsteg från den normen. Jag har ingen aning om vad jag ska förvänta mig och blir därför inte det minsta förvånad över The Gatherings kostym 2012.

Det är i grunden rockmusik av det experimentella slaget som ibland tillåter sig att bli svulstig och sväva ut, men som för det mesta håller sig i ett tillbakalutat, lugnt, snudd på kontemplativt tillstånd. Wergelands röst står i centrum och holländarna är subtilt progressiva när de använder sig av mycket elektronik och smyckar sina långa och långsamma låtar med genomtänkta arrangemangstekniska detaljer.

Det är kompetent så det förslår, men är det intressant? Nej, jag har faktiskt svårt att tycka det. Visst är det musik som växer med antalet gånger man lyssnar på plattan och visst är det synnerligen kompetent utfört. Men är det någon konstant som faktiskt följt The Gathering genom karriären är det att bandet ofta varit roligare i teorin än i praktiken. Så är det även nu.

”Disclosure” var förmodligen roligare på ritbordet än vad den är som inspelad platta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2013 enligt Jesper Robild
Martin Prahl
The Gathering (2003-01-01)
The Gathering (2004-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner