Joyzine.se


Krönika

Absolute Christmas

Scen I (Jag och min far): Jag och min far går in igenom Elgigantens dörrar, det är då jag hör det. Det kan vara första gången för i år, åtminstone första gången som det är så märkbart. De där tonerna som så fort de registreras av hjärnan ger dig en kväljande känsla av att du måste bort ifrån dem…

Det är egentligen inget konstigt med olika musik för olika säsonger. Årstidernas olika egenskaper påverkar ditt humör och ditt humör påverkar vilken musik du vill lyssna på. Det jag inte kan fatta är vad det är som får människor att under årets sista månad vilja lyssna på Carola, Christer Sjögren, Just D (deras jullåt skulle nog kunna vara världens objektivt sämsta låt) eller de där jävlarna som gjorde Tänd ett ljus (Wikipedia berättar för mig att de heter Triad, är det någon som lagt det på minnet?). Är denna ”Absolute Christmas-musik” verkligen så viktig för julstämningen att de förtjänar att plockas fram år efter år, bara för att kunna krossa alla spår av julkänsla överallt där de drar fram. För om man inte väljer att isolera sig i sitt hem under hela december går det ju inte att undvika heller. Så fort man sätter foten i en affär för att försöka julhandla dyker de upp.

Scen II (En decemberdag i en affär): Du är på väg hem från jobbet. Du är trött, har ont i huvudet, är hungrig till illamåendets gräns och har samlat på dig tillräckligt mycket irritation under dagen för att kunna projicera den på hela Sveriges befolkning. Du vill bara komma hem så att du kan få laga mat, äta, ta det lugnt och så vidare. Men först måste du handla. Så du biter ihop och går in i den där affären. Först märker du ingenting. Men efter en liten stund inser du att illamåendet har förvärrats och det är först när du når den kilometerlånga kön som du inser varför. Någonstans långt där i bakgrunden lallar Carola på den där jullåten som är det sista du vill höra just nu. När du väl lagt märke till det går det inte längre att ignorera. Men vad ska du göra? Du kan ju inte kliva ur kön och rusa ut. Du behöver ju handla. Så du kämpar, du står kvar där i kön, kallsvettig och med en bultande huvudvärk.

Om man tvunget behöver musik som handlar om julen för att komma i julstämmning finns det alternativ till Absolute Christmas-musiken. Achtung X-mas! av Tyskarna Från Lund är, om inte den bästa, så åtminstone den roligaste jullåten jag någonsin hört. The Pouges och Kirsty MacColls Fairytale of New York må vara lite smörig men det är en ganska fin jullåt som absolut tål att lyssnas på. Sufjan Stevens har släppt fem EPs med julmusik som kanske inte hör till det bästa han gjort men där det åtminstone finns några fina låtar att hitta. Eller varför inte fira jul till Bachs mäktiga juloratorie?

Själv förbereder jag mig mentalt inför juldagarnas kamp om stereon då jag och min kusin står med hembrända skivor mot mosterns Absolute Christmas. Om Carola, Triad (jag hade redan glömt namnet så jag fick scrolla upp i texten för att kolla igen), Just D eller Christer Sjögren ska spelas på julafton ska det vara över min döda kropp.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Anton Wedding 2009-12-13

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner