Joyzine.se


Recension - Demo

Ashes
The cell
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-02-10
Hemsida: www.ashes.se

För att på ett rättvist sätt kunna bedöma Ashes från Nyköping måste man dela upp synen i två delar. Dels musikaliskt uttryck och dels helhetsintryck.

Rent musikaliskt är gruppen nämligen väldigt imponerande. Att de hittat sitt sound och uttryck råder det ingen som helst tvekan om. De lirar metal (med tilläggsnamnet heavy om man prompt måste plita dit något sådant) som tagit stort intryck av ett gäng som Queensrÿche (som lämpligt nog också omtalas som husgudar av band medlemmarna själva). Med andra ord är det melodiskt och snyggt på ett sätt som just många heavy metalband missar i sin jakt på tyngd. Ashes är förhållandevis mjuka, men tappar ändå inte sin pondus. Friend or foe? är rak och drivig metal medan My mistakes är en ballad av det tjusigare slaget, för att ta några exempel.

Men ingen helhet är starkare än sin svagaste länk och det är ytterst tydligt på ”The cell”. Där musiken och framförandet är delikat och imponerande visar sig sångaren Zeb Zeb vara en medelmåtta. Han har en i grunden inte helt sopig röst, men han använder den fel. När en heavy metalsångare tar sig vatten över huvudet går det inte att släta över, det är ett som är säkert. Istället för att hålla sig till det han kan och leverera en juste sånginsats letar sig Zeb Zeb upp i skrikiga register och låter mest bara ansträngd. Vilket är ansträngande för oss som lyssnar.

Följaktligen framstår ”The cell” trots gott hantverk och en skön stil som ganska haltande. Musikaliskt uttryck - toppen. Helhetsintryck - väldigt tveksamt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2011 enligt Erik Högkvist
Årets bästa 2011 enligt Nina Torbacke
Mr Death (2011-01-01)
Amys Ashes ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner