Joyzine.se


Recension - Live

Engel
Arvikafestivalen
2009-07-04
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-07-05
Hemsida: www.engelpropaganda.com

Engel kliver på scenen som en kvartett den här kvällen. Gitarristen, tillika mannen som gett namn åt Göteborgsorkestern, Niclas Engelin vikarierar ju nuförtiden även för Jesper Strömblad som strängbändare i In Flames och har inte följt med till Värmland. Det är dock ingenting som märks. Engel låter bastant och tungt även med bara en gitarr och bas och piskas effektivt på bakifrån av förtjusande trumflintisen Mojjo.

Jag brukar uppehålla mig kring att nämnde trumslagare är gruppens starkaste kort (något jag fortfarande gärna stryker under även efter den här spelningen) samtidigt som frontmannen Magnus Klavborn är den svagaste länken. Det är ett upplägg som inte fungerar för att beskriva den här konserten. Sångaren har nämligen ryckt upp sig ordentligt. Låt gå för att han har en effekt på sin rena sång som i vissa stunder får honom att låta som en kvinna (mer märkligt än dåligt, men ändock förbryllande) och att det ständiga hetsandet efter att han vill se våld i publiken är tämligen tröttsamt, men sånginsatsen är grym och det lyser av laddning ur ögonen på honom. Röstleveransen är tyngre än vad den varit någonsin tidigare när jag bevittnat den här orkestern på scen.

Setlistan är en blandning av gamla dängor (där I am the one och Next closed door är outstanding bäst) och en hel del nytt hämtat från en nyinspelad platta som inte många har hört. Det fungerar över förväntan och det nyare materialet smälter in väl tillsammans med de mer invanda spåren. Klavborn behöver knappast hetsa publiken till våld, spontana moshpits uppstår på flera ställen i åskådarleden när intensiteten i låtarna är som störst.

Stämpeln som lovande men aningen tråkiga börjar kanske slutligen att raderas ut för Engel. Genom de spelningar jag sett gruppen genomföra har det växt mer och mer för varje gång och spelningen i Arvika är, trots att en av grundarna saknas, en fingervisning om att det nog kan vara något stort på gång trots allt. Men då krävs lite mer leverans mellan låtarna än att uppfordrande kräva moshpits och dela ut gratis t-shirts.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Officer Kicks
Bahnhof
Engel (2012-01-01)
Engel (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Micke - Joyzine.se, 2009-07-06 11:58:52 (83.191.227.124)

Så sant, så sant, det är jag som rör ihop allt och förväxlar med Casket Closing.

jens, 2009-07-06 11:39:21 (192.16.144.65)

lustigt att du nämner next closed door som kvällens bästa låt när dom inte ens spelar den.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner