Joyzine.se


Recension - Skiva

Del Fume
Amor & Psyche, 2009
Skivbolag: B&B Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-08-12
Hemsida: myspace.com/delfume

Steget från att vara en kommersiell låtskrivare till att göra något som är mer ”eget” och naket kan ofta vara svårare att ta än man tror. Schweizaren Tobias Tissi (som döljer sig bakom det klatschiga artistnamnet Del Fume) ägnade under många år sin tid åt att skriva musik till reklamfilmer och försedde bland annat en Idol-deltagare i hemlandet med material. Vi snackar förvisso inte Max Martin-nivå, men ändå musik som förströelse snarare än som konstart.

Precis det där insåg också Tissi tillslut. Han tröttnade på att bara klämma fram toner som skulle tillfredsställa känslorna hos en bred men oförstående publik och ville ge sig på något mer vågat och konstnärligt. Resultatet är ”Amor & Psyche”. En förvirrad samling sånger som pendlar mellan oengagerat singer/songwriter-nonsens och märkliga tivolivisor. Något annat än det kommersiellt gångbara är det definitivt. Särskilt bra är det definitivt inte.

Problemet är att Del Fume inte har tillräckligt mycket att säga eller tillräckligt djupa känslor att förmedla när han försöker vara just känslosam. Hans serenader känns snarare platta än tilltalande och gör att man som lyssnare snabbt tröttnar. Likaså förstår jag mig inte alls på de tivoliinslag (i brist på bättre beskrivning) som smyger sig in. Tarvligt töntiga visor strömmar fram mellan de mer känslosamma numren och det är så gott som omöjligt att utröna vad schweizaren varit ute efter.

Jag kan ge Tobias Tissi att han har en ganska behaglig sångröst (om han bara hade nyttjat den med lite mer engagemang), men som platta betraktad är ”Amor & Psyche” snarare ett magplask än något annat. Det finns så mycket god musik därute att ingen borde ägna särskilt mycket tid åt det här.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner