Joyzine.se


Recension - Skiva

Mr Death
Descending Through Ashes, 2011
Skivbolag: Agonia Records
Av: Sebastian Norling Rauhala
Publicerad: 2011-09-25
Hemsida: www.mrdeathmetal.com

Fördomsfulla musiklyssnare vill gärna avfärda death metal som en genre man lätt kan lyfta fram för att beskriva ”dunka-dunka-musik”. Men precis som med resten av hårdrocksträdet, spretar det även åt olika håll inom dödsmangelskrået. Det går att finna melodisk death metal från Halmstad med en kvinnlig growlare (Arch Enemy), ”death ’n roll” (tidiga Entombed) och jazz-, folk- och progressive-kryddad dito (Opeth) bland mycket annat.

Och precis som inom huvudgenren ”heavy metal”, finns det inom dödsmetallen grupper som slopar experimenterade med technoeffekter och annat till förmån för att lira på old school-vis. Stockholmska Mr Death är en av dessa grupper.

Trots att bandet har gamla Tiamat-medlemmar i sättningen fastslår man redan i förstaspåret To armageddon att här är det minsann inga krusiduller. Det låter lite som en lyxigare bandning av ett gig i en replokal med Possessed.

Jocke Lindström låter som han gurglat strupen med begagnad motorolja, men i Come winter och Your final demise lyckas han nästan åstadkomma några pig squeals. Det är fullt ställ hela vägen, med undantag för Stillborn in a dying world som inleds med ett olycksbådande pianostycke.

Det går att dra liknelser till Death Breath och Torture Division, men där de båda förenar ”glimten i ögat”-nostalgi med fingertoppkänsla trampar istället Mr Death på redan gångna stigar. Men för de som fick mardrömmar av Morbid Angel:s ”Illud divinum insanus”, kan ”Descending through ashes” bli en trygg snuttefilt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner