Joyzine.se


Recension - Skiva

Kausal
In Dead Cities, 2010
Skivbolag: Version Studio
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-06-07
Hemsida: www.kausalofficial.com

Tänk vilken skillnad det kan vara på postrock och postrock och på improvisation och improvisation! Jag ska vara helt ärlig, oftast när band påstår sig ha byggt upp sina kompositioner efter planlöst jammande i någon snuskig replokal faller hela konceptet platt. Det brukar helt enkelt aldrig bli särskilt intressant. I alla fall inte lika intressant för en lyssnare som för bandmedlemmarna som stod där mitt i tordönet mitt i natten med folkölsfylla i ådrorna. Kausal torde väl då vara undantaget som bekräftar regeln.

För tänk vilken skillnad det kan vara. Nu påstår förvisso orkestern att de svarar för monoton popmusik, men närmare postrock än så här kommer man knappast i Sverige idag. Och till skillnad från många andra som blir för introverta och utstuderat märkvärdiga känns Kausal friska och vitala. ”In Dead Cities” är resultatet av jam som faktiskt mynnade ut i ett gediget och starkt låtmaterial.

Monotont och på sina håll riktigt melodiöst är det, så långt stämmer bandmedlemmarnas egen beskrivning. Men musiken på det här åtta spår långa albumet är dessutom rivigt ilsken, eftertänksamt reflekterande och gnagande intensiv. Stämningsfullt kryper den in under skinnet på oss som lyssnar. Att medlemmarna har orkestrar som Lingua och A Swarm of the Sun på meritlistorna är inte särskilt förvånande, men Kausal är bättre. Kanske rent av betydligt bättre...

”In Dead Cities” är improviserad postrock som gör precis det som sådan musik ska göra när den är som bäst. Den väcker känslor och funderingar samtidigt som den sliter och drar. Tänk vilken skillnad det kan vara! Tacka Kausal för det!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner